Készült: 2020.08.05.07:09:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

67. ülésnap (2019.05.27.),  43-46. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 7:25


Felszólalások:   39-42   43-46   47-49      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: A napirend előtti felszólalások sorában utolsóként Halász János képviselő úré a szó. Parancsoljon!

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Abban talán egyetérthetünk itt a Házban, hogy tegnap fontos választás volt Európában, és ennek a választásnak a fontosságát a választók is átérezték. Minden eddiginél többen vettek részt az európai parlamenti képviselők választásán, 43,37 százalékos volt a részvétel. A minden korábbinál magasabb részvétellel Magyarország azt bizonyította, hogy európai nemzet, európai ország vagyunk, Európában van a helyünk, és Európa a mi hazánk is. Külön köszönet illeti azokat, akik elmentek, részt vettek a szavazáson, és külön köszönjük azoknak, akik nekünk szavaztak bizalmat. Köszönet illeti azokat is, akik heteken keresztül hátukon vitték az egész kampányt, a kampányunkat. Köszönjük a sok tízezer aktivistánknak, hogy járta az utcákat, a házakat, kopogtatott, telefonált, az interneten küzdött a közös ügyünkért, végigdolgozták, végigdolgoztuk a mögöttünk hagyott heteket, és óriási munkát végeztek ők. Nekik is, elsősorban nekik köszönhetjük, hogy a 2019. évi európai parlamenti választást megnyertük. Köszönjük szépen.

Rekordrészvétel mellett rekordgyőzelmet arattunk. Mindannyian tudjuk, hogy a népvándorlással és a migrációval egy új korszak kezdődött az európai politikában, tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy korszakos győzelmet arattunk.

Nekünk, magyaroknak különösen fontos az európai választás, hiszen nemcsak mi, hanem a határon túli magyar közösségek is ott lesznek majd velünk Brüsszelben, és együtt fogjuk képviselni a teljes magyar nemzet érdekeit. Köszönjük a határon túli szavazatokat, és gratulálunk az RMDSZ bejutásához.

Ez a választási győzelem egy megbízatás. Megbíztak bennünket a magyarok három dologgal. Először is azzal, hogy állítsuk meg egész Európában a bevándorlást, másodszor, hogy védjük meg a nemzetek Európáját, harmadszor pedig, hogy védjük meg a keresztény kultúrát Európában. Nekünk Brüsszelben is Magyarország lesz az első, és mindenkivel együtt fogunk működni, aki meg akarja állítani a bevándorlást.

Tegnap is kiderült, hogy az emberek Magyarországon azt gondolják, Brüsszelben változásra van szükség, olyan vezetők kellenek Brüsszelben, akik az európai emberek érdekeit képviselik, olyan vezetők kellenek, akik tisztelik az európai nemzeteket, és olyan vezetők kellenek, akik büszkék a kétezer éves keresztény európai kultúránkra.

A tegnapi választás azt is megmutatta, hogy Magyarországon az emberek egységet és összefogást akarnak. A választók több mint 52 százaléka szavazott a Fidesz-KDNP listájára. Ez azt jelenti, hogy jóval többen szavaztak ránk, mint az összes többi pártra, vagyis Magyarországon példátlan egység alakult ki az elmúlt kilenc év kormányzati munkájának is köszönhetően. Ez jó esélyt ad a jövőre. Mi a választóktól kapott megbízatásnak megfelelően ezen az úton megyünk tovább. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Ismét Dömötör Csaba államtitkár úré a szó.

(15.00)

DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Az első szó a köszöneté; a kormány nevében is szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki tegnap élt szavazati jogával és részt vett a választáson, ezzel is erősítve a magyar demokráciát. Külön köszönet azoknak az önkénteseknek, akik energiát és időt nem kímélve házról házra jártak, telefonáltak, fórumokat szerveztek; munkájuk benne van a tegnapi eredményekben. Az az üzenet, amit tegnap Magyarország küldött, egész Európában jól hallható. A választás eredménye egyértelmű: a magyarok nem szeretnék, ha Európa feladná gyökereit és a felismerhetetlenségig megváltozna; azt sem szeretnék, ha stratégiai jogokat adnánk ki a kezünkből; mint ahogy azt sem, hogy olyanok képviseljék őket, akik hobbiszerűen szembemennek az ő akaratukkal Brüsszelben.

Sokféleképpen elemzik majd ezt a választást, az ellenzék is sokfélét mond majd, de egyet azért tisztelettudóan véssünk be a jegyzőkönyvbe: soha annyian nem támogatták még a Fidesz-KDNP-t európai választáson, mint tegnap. Ebből és a részvételi adatokból is egyértelmű az, hogy nem csak szerintünk volt a tegnapi az eddigi legfontosabb európai választás.

Egy ilyen európai választáson mindig a legfontosabb kérdések közé tartozik, hogy a kormánypártokat megerősítik a választók, vagy ezzel ellenkezőleg: sárga lapot adnak nekik. A helyzet az, hogy a Fideszt tegnap a választók több mint 52 százaléka tüntette ki bizalmával. Ez egy vaskos megerősítés. Erre szükség is lesz, hiszen most kezdődnek az uniós vezetőkről szóló tárgyalások.

Már a héten megindulnak az egyeztetések többek között az új bizottsági vezető személyéről. Bárhogy is alakuljanak ezek, Magyarországnak s a miniszterelnök szavának nagyobb lesz az ereje a tegnapi eredményekkel. Amint az a programunkban is szerepelt, mi olyan vezetőket szeretnénk látni az uniós intézmények élén, akik meghallják az európai emberek szavát, és a biztonságot alapvető kérdésnek tekintik.

S még egy szó az ellenzékről. Tegnap az is kiderült, hogy amit az ellenzék ma Magyarországon képvisel, annak nincs többségi támogatottsága. A magyarok nem akarnak nemzetállamok fölötti, felturbózott bürokráciát, nem akarják, hogy mások döntsenek rólunk, és nem akarnak nyílt társadalmat sem; az eredmények alapján azt meg végképp nem szeretik, ha ebben a kiállásukban lepatkányozzák őket.

Azt inkább az elemzőkre hagyjuk, hogy megvizsgálják, hogy milyen folyamatok indulnak meg az ellenzéki térfélen, de egy dolgot állapítsunk meg: az ellenzékváltó hangulat ma Magyarországon erősebb, mint valaha. Szeretnénk kifejezni azt a reményünket, hogy az ellenzéki pártok tanulnak, a mai vérbő felszólalásaikon túl egyébként tanulnak az eredményekből, és legalább a legfontosabb nemzeti ügyekben képesek lesznek a magyarok oldalára állni. Persze mindaddig, amíg az ellenzék fő vezetőjét Gyurcsány Ferencnek hívják, annyira azért nem vagyunk optimisták.

Ami pedig a mi dolgainkat illeti: a kormány továbbra is egy erősebb Európáért dolgozik, benne gyarapodó Magyarországgal; ennek a biztonság a legfontosabb előfeltétele. Tehát ami tegnap nagy győzelmet jelentett a számunkra, az a mai naptól sok munkát és felelősséget. A kormány készen áll erre a feladatra. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   39-42   43-46   47-49      Ülésnap adatai