Készült: 2020.08.04.08:08:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

114. ülésnap (2020.03.24.),  25-28. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 9:43


Felszólalások:   21-24   25-28   29-62      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Napirend előtti felszólalásra jelentkezett a Fidesz képviselője, Halász János képviselő úr: „Aktuális ügyek” címmel. Parancsoljon!

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): (Mikrofon nélkül.) Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Mint arról az operatív törzs már többször beszámolt, a koronavírus elleni harc újabb szakaszába fogunk lépni. (Közbeszólások, köztük: Nincsen hang!) Nem baj! (Dr. Rétvári Bence: De akkor a közvetítésben sincs hang!) A tömeges fertőzések szakaszához közeledünk. (Kézi mikrofont állítanak a szónok elé.) Azt is mondhatjuk, hogy most jön a neheze. A vírus már bárhol és bárkiben ott lehet. Már most is sokkal több lehet a tényleges vírushordozó a laboratóriumi vizsgálatokkal beazonosítottak számánál. A cél továbbra is az, hogy lassítsuk a járvány terjedését, hogy egy időben kevesebb legyen a súlyos, kórházi ellátásra szoruló beteg. Megnyugtató látni, hogy az operatív törzs és a kormány ennek érdekében egymás után hozza a rendkívüli intézkedéseket. A Fidesz-frakció ezeket a döntéseket támogatta és a jövőben is támogatni fogja, mivel csak ezekkel tudjuk megvédeni a magyar embereket. A tegnapi napon sajnos kiderült, hogy ebben a küzdelemben az ország csak a kormánypártokra számíthat, az ellenzék ugyanis elutasította a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat házszabálytól eltérő tárgyalását, ezért legkorábban csak hat nap múlva fogadhatja el a Ház a törvényt. Ez szégyen! Elképesztő, hogy az ellenzék továbbra sem a vírus, hanem a kormány ellen akar küzdeni. Megdöbbentő és szomorú, hogy még egy ilyen súlyos helyzet közepette is a magyar ellenzék csak kicsinyes pártpolitikai érdekei mentén politizál, pedig a széthúzás helyett most összefogásra van szükség. Minél többen összefogunk, annál több emberi életet tudunk megmenteni. Minél többen összefogunk, annál jobban tudunk segíteni a családoknak. Minél többen összefogunk, annál több munkahelyet tudunk megmenteni.

(10.10)

De ne legyen senkinek kétsége, az ellenzék nélkül is leküzdjük ezt a válságot! A kormány már most is olyan intézkedéseket hozott, amelyek a családokat segítik, a gazdaságot védik. Az intézkedések a magyarok munkahelyeinek megvédését célozzák. Mindez 2010 után már sikerült, most is talpra fogunk majd állni.

Tegnap a miniszterelnök úr újabb hat gazdaságvédelmi intézkedést jelentett be. További 81 480 kisvállalkozó kap június 30-áig mentességet a kata átalányadó-fizetési kötelezettsége alól, ilyen a fodrászat, ilyenek a szépségápolást, festést, üvegezést, villanyszerelést, az egyéb humán egészségügyi ellátást, az előadó-művészetet, a víz-, fűtésszerelést, az épületasztalosságot, a járóbeteg-ellátást, a padló- és falburkolást, a testedzési szolgáltatást és egyéb sporttevékenységet, valamint az idősek és fogyatékossággal élők ellátását végzők. A március 1-je előtt keletkezett katatartozásukra haladékot ad a kormány, így azokat elég lesz a vészhelyzet lejárta utáni negyedévben befizetni. A turizmushoz és a vendéglátáshoz hasonlóan átmeneti adómentességet kapnak a magyarországi médiaszolgáltatók a kieső reklámbevételek miatt. Emellett felfüggeszti a kormány a kilakoltatásokat és a lefoglalásokat. Fontos, a családokat segítő intézkedés, hogy a vészhelyzet alatt lejáró gyes-, gyet- és gyedjogosultságot meghosszabbítja a kormány.

Köszönjük a kormány intézkedését, megnyugtató, hogy már dolgoznak az újabb intézkedéseken, és ha szükséges, vezessék is be azokat! A Fidesz-frakció ebben is teljes erejével támogatja a kormányt. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen. A kormány nevében Tállai államtitkár úr reflektál. Parancsoljon!

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, nem mehetünk el az ellenzék tegnapi és mai ténykedése mellett, engedjék meg, hogy én is kifejtettem erről a véleményemet. Meghallgatva az öt ellenzéki frakció felszólalását, mai felszólalását, két gondolat, két szó jutott eszembe: az egyik a „magyarázkodás”, a másik pedig a „marakodás”. Magyarázkodik az öt ellenzéki csoport, hogy miért nem szavazta meg tegnap a veszélyhelyzet meghosszabbítását, miért nem szavazta meg azt, hogy a kormány gyorsabb, észszerűbb, határozott döntéseket hozzon az emberek, a vállalkozások érdekében. Bizonyára megnézték ennek a tevékenységüknek a támogatottságát, és rájöttek, hogy a magyar emberek több mint 90 százaléka támogatja a kormány ez irányú szigorúbb és gyors döntéshozási munkáját. Nyilván politikai okból most mindenféle mondvacsinált okokat, érveket találnak ki, ami lehet, hogy a külföldi liberális sajtónak, liberális politikai vezetőknek tetszik, de a magyar állampolgároknak semmiképpen.A másik  ez nagyon érdekes, tegnap is jellemző volt az ellenzéki pártok felszólalására , hogy marakodnak; marakodnak azon, hogy a kormány meghozta a jó döntéseket, a határozott, kemény, következetes döntéseket, és azon marakodnak, hogy melyikőjük mondta hamarabb, és úgy gondolják, hogy a kormány az ő felszólalásukra hozta meg ezeket a döntéseket; nem nézik ki a kormányból azt, hogy egyébként saját maga is képes ilyen döntésekre. Nagyon érdekes, hogy az ellenzéki pártok ma a kormány jó döntésén marakodnak, hogy ki mondta először, hogy ki mondott többet, és hogy melyik az a párt, ellenzéki párt, amelyik ebben a helyzetben milyen okos; ez a marakodás egymás között. Ugyanakkor azon pedig nem marakodtak, hogy ki szavazza meg azt, hogy ebben az országban a kormány a veszélyhelyzetben az embereket és a magyar vállalkozásokat, a magyar gazdaságot, a munkahelyeket meg tudja óvni és védeni.

Ami pedig a kormány döntéseit illeti  hiszen a képviselő úr is érintette ezeket , azt gondolom, hogy egy nagyon átgondolt döntéssorozatról van szó. Az első és legfontosabb döntés az volt, hogy a kormány kimondta és biztosította a költségvetési forrásokat a védekezéshez; biztosította, és a mai napig nem hallunk arról, hogy bármilyen eszköznek vagy felszerelésnek a beszerzése anyagi nehézségekbe ütközne. Azt gondolom, ma is bejelentette maga a miniszterelnök úr is, hogy újabb védőeszközök, felszerelések, lélegeztetőgépek érkeztek az országba.

Ez egy nagyon fontos döntés, mert válság idején a legfontosabb, hogy meglegyen a pénzügyi biztonságunk, hogy a védekezéshez szükséges források, pénzek rendelkezésre álljanak. Ez egy felelős, és azt gondolom, nagyon jó és nagyon következetes döntése a kormánynak.

A másik döntéssorozat a családokat és a magyar munkahelyeket és ezáltal a vállalkozásokat érinti; a családokat, hiszen azzal a döntéssel, hogy nem kell a hitelintézettel, pénzintézettel megkötött kötelezettségeket törleszteni december 31-éig, ezzel több mint 7 millió ügyletet, szerződést érintően hozott döntést a kormány  azt gondolom, hogy minden család el tudja dönteni, hogy éle ezzel a lehetőséggel, vagy nem. Ez egy nagyon-nagyon fontos döntés, és egyben egy biztonságot ad a családok számára; ugyanúgy, ahogy a gyesen, gyeden lévők megvédése, hiszen azoknak a családoknak, ahol lejár ez a jogviszony, nem kell ezen izgulniuk, hanem az automatikusan meghosszabbodik, amíg a veszélyhelyzet fennáll Magyarországon.

Ugyanúgy igaz ez a magyar gazdaságra, a magyar vállalkozásokra azzal, hogy adómoratóriumot hirdet bizonyos ágazatokban és kisvállalkozásoknál a kormány, és ugyanúgy igaz ez a 145 ezer vállalkozásra, amelynek hiteljogviszonya van pénzintézettel, bankkal, rájuk ugyanúgy igaz a hiteltörlesztési moratórium is. Ez is egy biztonságot ad, eldöntheti az adott vállalkozás (Az elnök csenget.), hogy az így felszabaduló forrást mire tudja fordítani.

Azt gondolom, a kormány jó úton jár a döntéssorozataival. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   21-24   25-28   29-62      Ülésnap adatai