Készült: 2020.08.13.16:26:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

110. ülésnap (2020.03.09.),  29-32. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 9:14


Felszólalások:   23-28   29-32   33-38      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: A mai nap utolsó napirend előtti felszólalására a Fidesz részéről kerül sor. Halász János képviselő úrnak adom meg a szót.

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Nemzetbiztonsági bizottság múlt heti ülésén tárgyalt aktuális nemzetbiztonsági kérdésekről. Tájékoztatást hallgattunk meg nemzetbiztonsági szolgálataink vezetőitől az aktuális migrációs helyzetről. Zárt ülés volt, az elhangzottak természetesen titkot képeznek, megkapták a megfelelő minősítést, ezért a részletekről nem, de általában beszélnünk kell a kérdésről. Megállapíthatjuk, hogy Magyarországra is veszélyes a Törökország felől megindult migránsáradat. A hírek szerint több tízezer migráns van a görög-török határon, és a migránsok Európa belseje felé tartanak. Egyébként a balkáni útvonalon eleve nagyon feszült a helyzet. Már enélkül is több mint százezer migráns torlódott föl, vagyis akár több százezres migránsáradat állhat össze. A hírek szerint a Soros-szervezetek is aktivizálódtak, biztatják a migránsokat. Mindnyájan emlékszünk arra, hogy mi történt 2015-ben Röszkén, amikor pár száz migráns erőszakkal támadt a magyar határt védő rendőrökre.

Most még súlyosabb is lehet a helyzet. Láthatjuk a hírekben, hogy török területről a migránsok most is nap mint nap támadásokat intéznek a görög határ ellen. Szerencsére Görögország egyelőre védi és megvédi határait. Mi mindig is ezt mondtuk: Európa határait bárhol éri támadás, meg kell védeni az illegális migrációtól. Mára szép lassan (Folyamatos zaj.  Az elnök csenget.) általános európai állásponttá vált ez a meggyőződés, amelyet Magyarország már 2015-ben is hangoztatott, amikor az első migrációs hullám elérte Európát.

Tisztelt Ház! Az Európai Unió külügyminisztereinek legutóbbi tanácskozásán Zágrábban olyan dokumentumot fogadtak el a résztvevők, amely szerint meg kell védeni a külső határokat, teljes szolidaritásról kell biztosítani Görögországot, továbbá a felek nem tolerálják az illegális határátlépéseket. Ez helyes. Egyébként mi már 2015-ben is pontosan szó szerint ezt mondtuk. (Balla György: Így van.) Most az Európai Unió azonnali segítségről döntött Görögország számára, amit mi üdvözlünk, támogatunk. Jó lett volna, ha Magyarország is kapott volna és kapna brüsszeli segítséget határaink megvédéséhez.

És fontos lenne, hogy ebben a helyzetben minden parlamenti párt támogassa Magyarország és a magyar emberek védelmét. De sajnos úgy látjuk, hogy ezzel megint egyedül maradhatunk. Gyurcsányék és a szocialisták kezdettől bírálják a magyar határvédelmet. Múlt héten éppen a szocialisták alelnöke még mindig arra utalgatott, hogy szerinte felesleges a kerítés, szerinte ez nem valódi, hanem pszichikai akadály. Elképesztő, tisztelt Ház! Elképesztő! (Tordai Bence közbeszól.) Mi, a Fidesz határozottan kitartunk mind a kerítés, mind a határvédelem, mind a tranzitzónák ideiglenes lezárása mellett. Meg kell védeni Magyarország határait és a magyarokat. Akármilyen migránshullám indul is el, a magyar határrendészeti szervezetek képesek a biztonságos határzár működtetésére.

Tisztelt Ház! Ez a migránsáradat most nemcsak a biztonsági veszélyt, hanem a járványveszélyt is fokozhatja, hiszen halljuk a hírekből, hogy a most megindult migránsok nem a szíriai területekről jönnek, hanem ezen illegális migránsok zöme Iránból vagy Iránon keresztül érkezik ide. És Irán a koronavírus egyik gócpontja. Ezért a Fidesz-frakció álláspontja az, hogy a kormány helyes és szükséges döntést hozott a tranzitzóna lezárásáról, hiszen az esetleges fertőzést ott is meg kell akadályozni.

Tisztelt Ház! Tehát Magyarországra is veszélyes a Törökország felől megindult migránsáradat. Ha még nagyobb lenne a nyomás és a migrációs hullám végigsöpörne a Nyugat-Balkánon, Magyarországnak akkor is meg kell védenie a déli határait. Senkit nem engedhetünk be illegálisan, és semmiféle nyomásgyakorlásnak nem szabad meghajolnunk.

Tudjuk, a migráció ügye már jó ideje nemzetbiztonsági kérdés. Ezért a migráció elleni küzdelemmel nemcsak a kormánynak, hanem a parlament Nemzetbiztonsági bizottságának is kiemelten és rendszeresen foglalkoznia kell az elkövetkező időszakban, ezért kezdeményeztük, hogy minden bizottsági ülésen adjanak a mostanihoz hasonló részletes tájékoztatást nemzetbiztonsági szolgálataink.

A Fidesz-frakció pedig teljes mértékben támogatja a kormány további határvédelmi tevékenységét. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK: Válaszadásra ismét Dömötör Csaba államtitkár úrnak adom meg a szót.

DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. A képviselő úr felszólalásának egyetlenegy elemére szeretnék reagálni részletesebben, az pedig a koronavírus-szituáció, mégpedig annak a rendvédelmi vonatkozásai. Mert itt a Házban is érdemesnek tartom felhívnunk a figyelmet, hogy a külföldi állampolgároknak is kötelességük, hogy alávessék magukat a járványügyi intézkedéseknek, mert ha ezt nem teszik, akkor szabálysértést, súlyosabb esetben pedig bűncselekményt is elkövethetnek, attól függően, hogy a tettüknek mi lesz a következménye. Az ellenszegülő külföldi állampolgárok további magyarországi tartózkodásukat is kockáztathatják. Konkrét oka is van annak, hogy napirend előtti reakciómban ezt felhozom. A Magyarországon diagnosztizált kilenc koronavírusos fertőzött között öt iráni és egy brit állampolgárt is találunk, és az egyik fertőzött állampolgár az az egyetemi hallgató, aki az egyetem figyelmeztetése ellenére sem kerülte a közösségi rendezvényeket.

(14.20)

Az ő esete önmagában is tanulságos. Két másik külföldi állampolgár meg nem volt hajlandó eleget tenni a hivatalos járványügyi határozatnak. (Szabó Timea közbeszól.) Ezen túl szombat éjjel a Szent László Kórházban rendőri jelenlétet kellett biztosítani, hogy a külföldi állampolgárok ne hagyják el az intézményt, és ami súlyosabb, vagy épp ennyire súlyos, hogy ne bántalmazzák az orvosokat és az ápolókat.

Na most, ami a migrációs vonatkozásokat illeti, és amint az köztudott, a déli határokhoz érkező bevándorlók túlnyomó része Iránból vagy Irán érintésével érkezik, és nem mellékes az sem, hogy a járvánnyal összefüggésben, azzal közvetlenül összefüggésben pár napja 54 ezer elítéltet engedtek ki Iránban a börtönökből. Ez már önmagában is elégséges ok lenne arra, hogy kiemelt figyelemmel kísérjük a helyzetet. A fentiek miatt döntött arról a kormány, hogy határozatlan időre nem fogad menedékkérőket a tranzitzónába. Ez szolgálja egyébként a már ott lévők érdekét is.

A kormány meghosszabbította a tömeges migráció okozta válsághelyzetet is. Ez akkor is indokolt lenne, ha nem lenne járvány, hiszen, mint láttuk az elmúlt napokban, Törökország megnyitotta a határait. Ez azért is súlyos következményekkel járó döntés, mert a (Szabó Timea: Beszéljetek a nagy Erdoğan barátotokkal! Ti hívjátok mindig ide!) török vezetők állítása szerint három, három, tisztelt képviselő asszony, három és fél milliós embertömegről van szó. És most megindulnak Európa irányába, annak minden következményével: egészségügyi, biztonsági és gazdasági következményeivel.

Még egy, szintén a biztonságot erősítő döntésről szeretnék beszámolni: a kormány felfüggesztette a vízumkiadást az irániak számára, emellett a hatósági szakemberek folyamatos szűrést végeznek az Olaszországból, Németországból és Franciaországból érkező utasok esetében, a Milánóból érkező járatokat pedig fel is függesztették.

Tisztelt Ház! A koronavírus elleni küzdelemben az alapelveink változatlanok. Először is most az emberélet védelme a legfontosabb, csak azután következik a gazdasági következmények felmérése. Másodsorban: a hatékony védekezés mindenkitől követel erőfeszítéseket, nem csupán hatósági és szakorvosi feladatról van szó, mindenkinek ki kell vennie a részét. Ennek megfelelően a magyar állampolgárokat is arra kérjük, hogy folyamatosan figyeljék a hatóságok tájékoztatásait, és megértést kérünk azokra az esetekre, ahol a közös védekezés kellemetlenséggel is jár.

És ami a kormányt illeti, szeretném itt a Házban is egyértelművé tenni, hogy a védekezéshez szükséges forrásokat a kormány maradéktalanul biztosítja. Ennek a küzdelemnek anyagi akadálya nem lesz, a szükséges források rendelkezésre állnak, legyen szó akár tájékoztató akciókról vagy éppen egészségügyi eszközökről. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:   23-28   29-32   33-38      Ülésnap adatai