Készült: 2020.02.29.15:27:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

337. ülésnap (2013.12.16.), 221. felszólalás
Felszólaló Dr. Staudt Gábor (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:00


Felszólalások:  Előző  221  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. STAUDT GÁBOR (Jobbik): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Engedje meg, hogy a 12. ajánlási pont kapcsán kifejtsem azt, hogy miért nem értünk egyet sem ezzel az ajánlási ponttal, illetve azzal a szabályozási területtel, amelyet érint, sem a büntetés-végrehajtási törvénnyel.

A 12. pontban bár technikai módosításként kerül megnyitásra, de a figyelmet ráirányítja arra, hogy az elítélt jogosult a már megállapított rendszeres szociális pénzellátásának a folyósítására, amelyet meghatározott személy kezéhez vagy a bv-intézethez történő folyósításként kaphat meg. A Jobbik már többször elmondta, hogy abban az esetben, ha valakit elítélnek, akkor az a minimum, hogy a szociális ellátását megvonjuk tőle, és nem a bv-intézetben folyósításra kerül vagy az ő részére, vagy az egyéb kint maradó hozzátartozója részére; ha egyébként a családja, aki nincs bent a börtönben, erre jogosult, akkor saját jogon megkaphatja - de egy vicc, hogy ez jogosultságként szerepel a törvényben.

Ez viszont rávilágít arra is az új büntetés-végrehajtási törvény kapcsán, amiről önök azt mondták, hogy egy hatékony törvény lesz, a szigort fogja elhozni, az önfenntartó börtönök rendszerét fogja elhozni. Sajnos ezek a hangzatos szlogenek a gyakorlatban a leírt normaszövegek szintjén nem köszönnek vissza, úgy is fogalmazhatnánk, hogy ez a javaslat, amit önök beterjesztettek, egy farkasbőrbe bújt bárány; keménynek próbálja magát mutatni, olyannak, amilyet a választópolgárok elvárnának önöktől, de mégis számos ponton liberálisabb lett, mint a jelenlegi szabályozás.

Mire gondolok? A valódi önfenntartó börtönök - amit a Jobbik már a 2010-es programjában is megfogalmazott - arról szólnak, hogy a munka nemcsak joga, nemcsak kiváltsága lehet a raboknak, bár természetesen azokban az esetekben, amikor valaki úgy kerül börtönbe, hogy ebből az élethelyzetből ki szeretne szakadni és vissza szeretne illeszkedni a társadalomba, neki a munka egyfajta segítséget jelent, de bizony másoknak a munka büntetés is lehet, sőt sokan, akik a börtönben vannak, a legkeményebb büntetést akkor tudnák elszenvedni, ha kötelezően dolgozni kellene. Sajnos a törvényjavaslat erre sem kínál megoldást.

És ha megnézzük azt, hogy több bűnöző lehet kint, illetve a jelenlegi állapothoz képest nőnek a lehetőségek és a jelenlegi kiskapuk nem kerülnek becsukásra, azzal kapcsolatban, hogy ha valakit börtönbüntetésre ítéltek, utána mégis vagy kimaradással, vagy egyéb eltávozással a börtönből, sőt akár fegyházból is eltávozhat, akkor ez megint egy olyan, amire az állampolgárok nem gondolnak, és úgy gondolják, hogy ha valakit börtönbe zártak, akkor ő ott is marad. Lehetőség van, csak hogy tájékoztassam az Országgyűlést, csoportos kimaradásra is, akár kísérő nélkül is, mint egy klubban vagy valamiféle gimnáziumban, illetve lehetőség van a látogatók intézményen kívüli fogadására is. Tehát ha valaki kirívóan rossz magatartást nem tanúsít, tehát súlyosan nem szegi meg a szabályokat, csak úgy valamennyire meghúzza magát, tehát még a jó magaviselet sem kell, akkor ilyen extrajuttatásokban részesülhet, illetve akár a fegyházból is eltávozhat. Sok esetben azt láttuk, például a média bűnügyi rovataiban, hogy akik így eltávoznak a különböző büntetés-végrehajtási intézményekből, azok bizony sok esetben bűncselekményeket fognak elkövetni, a társadalom meg néz, hogy hogyan lehet, hogy valaki, akinek börtönben kellene lennie, valójában nincs ott.

De említhetném akár a magánelzárás lehetőségének a csökkenését, amely mind a fogház, mind a börtön, mind a fegyház fokozatban csökken, minden esetben öt nappal kevesebb lesz a maximálisan kiszabható időtartam. Jól tudjuk, hogy ez egy olyan büntetési forma, amely a parancsnok rendelkezésére áll, hogy az olyan renitens rabokat ilyen formában büntesse meg, akik képtelenek betartani a büntetés-végrehajtási intézmény rendjét. Na, most ezeket az eszközöket is gyengítik. Tehát úgy gondolom, hogy számunkra ez teljességgel elfogadhatatlan, amit önök előterjesztettek, és igaz ez az ajánlási pontokra is.

Köszönöm szépen, elnök úr, hogy elmondhattam. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  221  Következő    Ülésnap adatai