Készült: 2020.02.26.09:26:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

335. ülésnap (2013.12.10.), 62. felszólalás
Felszólaló Dr. Staudt Gábor (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:27


Felszólalások:  Előző  62  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. STAUDT GÁBOR (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Mivel előttem csak a második ajánlás van, ezért az elsőben nem tudom, hogy az az ajánlási pont, amelyben Gyüre Csaba képviselőtársam az Európai Unió... - a 2., 3. ajánlási pont lehet a székhelyáthelyezéssel kapcsolatosan beterjesztett módosító javaslata. Ehhez kérte, hogy szóljak hozzá, lévén, hogy ő nem tud itt lenni a részletes vitában.

Itt arról van szó - és ha jól emlékszem, ez támogatásra is talált -, hogy nem elegendő azt meghatározni, vagy nem gondoljuk, hogy elegendő lenne csak az Európai Unióra szűkíteni azt a megfogalmazást, ami a székhelyáthelyezést jelenti a bizalmi vagyonkezelők esetében, és Magyarországon belül kell tartani ezt a tevékenységet, már ha erre a tevékenységre szükség van. Ezért, ahogy azt egyébként Gyüre képviselőtársam elmondta, mi garanciákat tartunk szükségesnek, és az egész bizalmi vagyonkezelőkről és tevékenységükről szóló szabályozásban a módosító javaslatokkal azt szerettük volna elérni, hogy ha már ilyen tevékenységnek teret adunk, akkor azt a legszűkebben tegyük, mert sok esetben nem gondoljuk azt, hogy a magyar emberek vagy a szavazópolgárok millióinak az érdekét fogja ez az új jogintézmény szolgálni. Biztosan lesznek, akik ebbe beleesnek, viszont ugyanúgy, ahogy a vagyonelrejtés kockázatát is rejti, ha kettéválasztjuk magát a tulajdonjogot és annak a kezelését, akár extrém hosszú időtartamra is, akár több évtizedre, ez bizony jelentős kockázatokat rejt, amit az Országgyűlésnek ki kellene küszöbölnie.

Ezzel a néhány módosító javaslattal próbáltuk ezt megtenni, de még mielőtt államtitkár úr azt mondaná, hogy természetesen az új Ptk.-ban szerepel ez az új jogintézmény, amit megteremtünk, természetesen ezt el lehet mondani az új Ptk.-ra és a hatálybalépésére is, de mindenesetre azt szeretném kérni, hogy a Gyüre Csaba által benyújtott módosító javaslatokat, pont amiatt, hogy több garancia teremtődjön meg ezzel a rendszerrel kapcsolatban, támogassák. Bár hozzáteszem, hogy még így is nagyon sok kérdés van az új jogintézménnyel kapcsolatban.

Köszönöm, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  62  Következő    Ülésnap adatai