Készült: 2020.02.22.14:19:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

334. ülésnap (2013.12.09.), 202. felszólalás
Felszólaló Dr. Staudt Gábor (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:04


Felszólalások:  Előző  202  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. STAUDT GÁBOR (Jobbik): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azért is kell a záróvitában hozzászólni, mert itt Novák Előd képviselőtársammal is egyeztetve megerősített abban, hogy már a benyújtása sem volt tökéletes ennek a javaslatnak, hiszen az utolsó pillanatban nyújtották be ahhoz képest, amikor is a Ház, illetve a bizottságok elé került ez a javaslat, így sem a bizottsági meghívókban, sem a plenáris ülés meghívójában nem szerepelt.

Hogy ez miért probléma? Csupán azért, mert nem lehet megfelelőképpen felkészülni a törvényjavaslat vitájára, és amint a záró módosító javaslatokból kiderült, önök, akik megalkották, sem tudtak kellőképpen koherenset alkotni, és még a záróvita és a záró módosítók között is olyan módosító javaslatok szerepelnek, amelyek nagyon is érdemi javaslatok, és elemeiben írják át azt a rendszert, nemcsak a fennálló rendszert, hanem a benyújtott módosító törvények rendszerét is.

Mire is gondolok? És ezt a felvezetőt azért szerettem volna elmondani, mert látszik, hogy a gyors munkának híg a leve, akár a kormánypárti oldalról jön mint egy törvényjavaslat, akár arra vonatkozólag, hogy az ellenzék sem tud így megfelelő munkát végezni.

Önök a 4. ajánlási pontban egy új bizottságot szeretnének létrehozni, illetve új fejezettel szeretnék a törvényt kiegészíteni. Ez a kiemelt nemzeti emlékhelyekre vonatkozó különleges szabályokat állapít meg, és a kiemelt nemzeti emlékhely bizottságát hozza létre. Érezhetjük, hogy egy zárószavazás előtti módosítónak a koherenciazavarok... - illetve nemcsak erkölcsileg, de jogilag is az az indoka, és csak az utolsó felmerült koherenciazavarokat kelljen elhárítani.

Ehhez képest egy új bizottságot állítanak fel, amely nyilvánvalóan politikai testület lesz, lévén, hogy kimondják, hogy ennek az elnöke, a bizottság elnöke az Országgyűlés elnöke és tagjai a bizottság által delegált személy, a kultúráért felelős miniszter által delegált személy, illetve az Országgyűlés kulturális ügyekkel foglalkozó bizottsága által delegált személy, illetőleg a házbizottság által jelölt személy.

Érezhetjük, hogy a kormánytöbbség, a mindenkori kormánytöbbség fogja adni ennek a bizottságnak a tagjait. És mi lesz a feladata ennek a bizottságnak, ha már zárószavazás előtti módosítóként kell ezt megtudnunk? A kiemelt nemzeti emlékhely bizottsága fogja elvégezni a kiemelt nemzeti emlékhelyek tekintetében a különböző tulajdonosi hozzájárulásokat és a kontroll intézményét. Egyébként ami furcsa, hogy ezt a jogát átruházhatja a nemzeti emlékhely vagyonkezelőjére. Egyrészről tehát jogot gyakorol, de másrészről lehetőség van arra, hogy a vagyonkezelőnek átadják, tehát bizonyos esetekben ez átadásra kerül, más esetekben nem.

Ami még érdekes a szabályozásban, hogy ez a bizottság, amelynek elnöke az Országgyűlés elnöke, előzetes hozzájárulásban... - tehát előzetes hozzájárulása szükséges a kiemelt nemzeti emlékhely területén, valamint az azzal határos ingatlanokon végzett építési, kereskedelmi, vendéglátási vagy szolgáltatási tevékenységhez. Ez azért is furcsa, mert nemcsak a közterületekről beszél a törvény, hanem azokkal határos egyéb ingatlanokról is, amelyek magáningatlanok is lehetnek, és akár a vendéglátásra vagy egyéb szolgáltatási tevékenységekre vonatkoznak, ha tehát valaki egy vendéglőt vagy egyéb szolgáltató intézményt szeretne a saját ingatlanán nyitni, amely határos valamely kiemelt nemzeti emlékhellyel, akkor annak a bizottságnak, amelynek egyébként az Országgyűlés elnöke a vezetője, az elnöke, az engedélyét kell kérni.

Egy kicsit faramuci, hogy egy kocsma vagy egy vendéglátó-ipari egység nyitásához a házelnök által elnökölt bizottság engedélyét kell kérni. Ez egy kicsit furcsa szabályozás, illetőleg ezekre a területekre vonatkozó közigazgatási hatósági eljárás során a közigazgatási hatóságok engedélyét csak úgy lehet megkapni, ha előzetesen a bizottság hozzájárulását adta.

Sokáig lehetne sorolni ezeket a szabályozásbeli, érdekes, zárószavazás előtt behozott javaslatokat, de mivel csak 5 perc van a záróvitára is, csak szemezgetni tudtam azokból, hogy milyen gyalázatosan és mennyire nem házszabályszerűen folyik (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) a törvényalkotás.

Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  202  Következő    Ülésnap adatai