Készült: 2020.09.29.23:15:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

34. ülésnap (1998.11.24.), 391. felszólalás
Felszólaló Herényi Károly (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:52


Felszólalások:  Előző  391  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HERÉNYI KÁROLY (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Először egy általános megjegyzés. Önök, tisztelt ellenzéki képviselők, azt állítják, hogy mindent szabad, amit a törvény nem tilt. Ha ezt végiggondolom, akkor természetes, hogy a törvénynek tiltania kell a drogfogyasztást mint a társadalomra káros cselekményt.

Jó néhány adatot felsorolt Fodor Gábor képviselőtársam az Egyesült Államok vonatkozásában; én mondanék néhány magyar adatot. 1993 és '97 között a nyilvántartott drogfogyasztók száma 2800-ról 11 ezerre nőtt. A bűncselekmények száma, amit drogfogyasztással kapcsolatban követtek el, körülbelül 400 százalékkal emelkedett az említett négy esztendő alatt. Még egy adatot mondanék: 19 fiatal halt meg ebben az esztendőben túlzott drogfogyasztás miatt. Egy szokásos drogkarrier, aminek a vége halál - és ilyen volt ez a 19 eset is -, általában 50 millió forintba kerül az államnak, az adófizetőknek, ennyi ennek a költsége, a költségvonzata. Persze egy emberélet nem mérhető forintokban, én erre kísérletet sem teszek.

És utolsósorban a csekély mennyiséghez tartozó fogalomváltozás, illetve az idetartozó mennyiségek megváltoztatása: ugye, abban egyetértünk, hogy nem nevezhető csekély mennyiségnek - ahogy a jelenlegi törvényi szabályozás ezt lehetővé teszi - a halálos adag többszöröse. Erről volt szó, ezért kellett ezt a tételt is szigorítani.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  391  Következő    Ülésnap adatai