Készült: 2019.10.20.19:48:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

70. ülésnap (2019.06.11.), 178. felszólalás
Felszólaló Kontrát Károly (Fidesz)
Beosztás Belügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:52


Felszólalások:  Előző  178  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt szeretnék köszönetet mondani a kutatásban, a mentésben részt vevőknek, akik azon dolgoztak, hogy mentsék a bajbajutottakat, felkutassák az áldozatokat, és a hajóroncsot a felszínre hozzák. Ez az áldozatos munka ma kora délután eredményre vezetett, ezért a hősies munkáért köszönetet mondok.Arra is felhívom a figyelmét, tisztelt képviselő úr, hogy ezt a feladatot csak úgy lehet eredményesen végrehajtani, ha a politikai pártok politikai haszonszerzés céljából nem helyeznek nyomást sem a mentésben részt vevő szakemberekre, sem a nyomozást lefolytató hatóságokra. Tisztelt Képviselő Úr! Nem illik ezzel a fájdalmas balesettel politizálni!

Ami a vízi rendészet helyzetét illeti, van elég vízi rendész, minden feltételt biztosít a Belügyminisztérium annak érdekében, hogy a vízi rendészet eredményesen lássa el a feladatát, mint ahogy eddig is ellátta. Köszönetet mondok a vízi rendészet személyi állományának. Szeretném elmondani, hogy jelen pillanatban is 16 hajóval vesznek részt az áldozatok felkutatásában.

A hajóroncs kiemelése a Belügyminisztérium közvetlen irányítása mellett, a Terrorelhárítási Központ közreműködésével ma reggel, 6 óra 30 perckor kezdődött, és kora délután sikeresen befejeződött. A kiemelésben 498-an vettek részt: magyarok, külföldiek, hivatásosok és együttműködők. Pintér Sándor belügyminiszter úr a helyszínen tájékozódott a mentés körülményeiről, beszélt a koreai küldöttség tagjaival és az áldozatok hozzátartozóival. Miniszter úr a nagykövet úrral is találkozott, közvetlenül kifejezte részvétét a megjelent hozzátartozóknak. A miniszter úr felkérte az országos rendőrfőkapitányt, hogy duplázza meg a part menti személykeresésben részt vevők létszámát, az erre vonatkozó döntés, utasítás megszületett. Ma 12 óráig négy holttestet emeltek ki a roncsból, és még négy áldozatot keresnek. Mind a két magyar áldozat azonosításra került.

Magyarország Kormánya minden szükséges intézkedést megtett és meg fog tenni a még eltűntként nyilvántartott személyek megtalálására, illetve a balesethez vezető körülmények teljes körű tisztázására. Az ezzel kapcsolatos nyomozás… (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) Engedje meg, mivel, úgy gondolom, ez egy fontos kérdés, hogy túllépjem az időkeretet, és befejezzem!

Az ezzel kapcsolatos nyomozás a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény, az eljárási garancia betartásával folyik, amely egyébként nem ír elő kötelező lefoglalási kötelezettséget. Tartjuk magunkat ahhoz a töretlen parlamenti gyakorlathoz, hogy folyamatban lévő büntetőeljárásról nem nyilatkozunk.

Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Ezzel kapcsolatban szerettem volna tájékoztatást adni a képviselő úr kérdésére, illetőleg a tisztelt Országgyűlés felé. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  178  Következő    Ülésnap adatai