Készült: 2020.01.25.15:39:15 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

64. ülésnap (2019.04.01.), 90. felszólalás
Felszólaló Kontrát Károly (Fidesz)
Beosztás Belügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  90  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A jelen törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok elfogadása a törvényjavaslat 2018. novemberi benyújtását követően hatályba lépett jogszabályváltozás miatt szükséges, és ezúton is köszönöm a bizottságok támogatását és a vitában felszólaló képviselőtársaim támogatását a törvényjavaslat elfogadását illetően.A 2019. február 1-jétől bevezetett rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszony jogintézményére tekintettel, más rendvédelmi szerveknél történt változás mintájára megváltozik az idegenrendészeti szerv állományának összetétele is. Az idegenrendészeti szerv személyi állományát a hivatásos állomány mellett rendvédelmi igazgatási alkalmazott és a munkavállalói állomány fogja képezni.

Tisztelt Országgyűlés! Lényeges kiemelni, hogy az átalakulás nem automatikus, minden egyes esetben a foglalkoztatott mérlegelheti, hogy vállalja-e a rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszony létesítését, a hozzájárulás szükségességét a módosító javaslat garanciális szabályként rögzíti. A módosítás nyomán lehetővé válik az alkalmassági követelményt önhibáján kívül nem teljesítő foglalkoztatottak esetében a továbbfoglalkoztatás, beleegyezésükkel rendvédelmi igazgatási alkalmazotti jogviszonyban.

További módosító javaslatként került benyújtásra az a javaslat is, amely értelmében a meglévő személyi állomány 2018. évi esetlegesen megmaradt szabadságainak megváltására kerülhet sor. A törvényjavaslatot érintő további módosítások átvezetik a normaszövegen a szükségessé vált apróbb nyelvhelyességi, illetve jogtechnikai jellegű pontosításokat. A törvényjavaslat elfogadása megfelelően biztosítaná Magyarországon a menekültügyi és idegenrendészeti feladatok jövőbeni hatékonyabb ellátását, így összességében Magyarország és a magyar emberek biztonságát egyaránt szolgálja a javaslat elfogadása.

Mindezekkel tekintettel kérem a tisztelt Országgyűlést, a törvényjavaslatot és az ahhoz benyújtott összegző módosító javaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm támogatásukat és megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  90  Következő    Ülésnap adatai