Készült: 2019.10.21.10:50:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

57. ülésnap (2019.03.04.), 74. felszólalás
Felszólaló Kontrát Károly (Fidesz)
Beosztás Belügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpellációt szóban megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:19


Felszólalások:  Előző  74  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A túlszolgálat pénzbeni megváltásához szükséges forrásokat a kormány biztosítja, ahogyan biztosította a rendvédelmi életpályamodell keretében megvalósuló, átlagosan 50 százalékos béremeléshez szükséges anyagi fedezetet is. A rendőrségnél a túlszolgálat nyilvántartása, megváltása és elrendelése a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati viszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény rendelkezéseinek megfelelően történik. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság túlszolgálat-elszámolási gyakorlatát érintő hamis híresztelésekkel összefüggésben a következőkről szeretném tájékoztatni. A Központi Nyomozó Főügyészség kaposvári regionális osztálya  mint az ügyben kijelölésre került szerv  és az Országos Rendőr-főkapitányság is folytatott ellenőrzéseket a kérdésben. Jogszabálysértő gyakorlatra utaló körülményeket egyik vizsgálat sem tárt fel, képviselő úr. A túlszolgálat pénzbeni megváltását a rendőrkapitányság, a rendőr-főkapitányság minden esetben biztosította. A hivatásos állomány tagja továbbra is dönthet arról, hogy a túlszolgálat megváltását pénzben vagy szabadidőben kéri-e. Az erre vonatkozó, Honvédelmi és rendészeti bizottság által benyújtott törvénymódosítást a kormány támogatta, és az Országgyűlés 2018. november 27-én el is fogadta. Ez a lehetőség a törvényjavaslat értelmében 2022. december 31-éig elrendelt és teljesített szolgálatok esetében áll fenn.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A rendőrség kifizeti a túlórákat, a kormány pedig biztosítja az ehhez szükséges forrásokat. A túlórák elrendelése és kifizetése valamennyi hivatásos szervnél a jogszabályban előírt módon történik. Tisztelt Képviselő Úr! Ha önnek fontos Magyarország biztonsága, ha önnek fontos Magyarország és a magyar emberek biztonsága, akkor kérem, ezt a válaszomat terjessze oda, ahol ezek a kérdések fölmerülnek.

Tehát amiket korábban mondtak ezzel kapcsolatban, hogy a rendőrség nem fizeti ki a túlórákat, azok álhírek, ezeknek ne üljön föl, higgyen nekem, mert a kormány, a rendőrség, a Belügyminisztérium vezetése teljesíti kötelezettségeit. Köszönöm szépen, és kérem, hogy fogadja el a válaszomat. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  74  Következő    Ülésnap adatai