Készült: 2021.03.04.01:03:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

96. ülésnap (2003.10.15.), 30. felszólalás
Felszólaló Dr. Gyimesi Endre (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  30  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. GYIMESI ENDRE (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Toller László tényektől elrugaszkodó, optimizmustól zengő hangja késztetett arra, hogy hozzászóljak, akkor, amikor az önkormányzatok fekete évét éljük, akkor, amikor önhikis támogatást nyújtott be 1188 önkormányzat, bérhikire jelentkezett 500 önkormányzat, és a belügyminiszter asszony tájékoztatása szerint működési támogatást kellett plusz adnia 529 önkormányzatnak.

Szeretném idézni az érdekszövetségek közös állásfoglalását e témakörben: “Az önkormányzatok számára a gazdálkodásuk pénzügyi lehetőségeit esetivé, átláthatatlanná, kiszámíthatatlanná, tervezhetetlenné tette, egyre szorosabb függésben a központi akarattól, a központi döntéstől.ö Pedig mit ígértek? A legfőbb cél a községi, városi, azaz a lakossághoz legközelebb álló önkormányzatok autonómiájának megerősítése. Ezzel szemben az önkormányzati érdekszövetségek jogosan 200-250 milliárd forintot hiányolnak az önkormányzatok kasszájából, jogosan. Nem részletezem, hogy milyen okból, ha kell, akkor szívesen elmondom.

Ezzel szemben több mint 2,5 százalékkal csökken a direkt támogatás jelen pillanatban a 2004-es költségvetésben, a többit pályázni kell. Itt pedig tudjuk, hogy a döntés szubjektív. Az eredmény: a jóságos kormány, a galád önkormányzat és az önkormányzatiság csorbulása, akár lassú kimúlása is. Mi marad számunkra? Széchenyi mondása, aki azt mondta, hogy rajtunk nem segít senki, nem is segíthet, mint mi magunk. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) De én Deák Ferencet szeretném idézni (Az elnök kikapcsolja a szónok mikrofonját.), Deák évében: “A rosszul gombolt mellényt újra kell gombolni.ö (Taps a Fidesz soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  30  Következő    Ülésnap adatai