Készült: 2021.03.06.15:29:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

251. ülésnap (2005.10.04.), 80. felszólalás
Felszólaló Dr. Gyimesi Endre (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:33


Felszólalások:  Előző  80  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. GYIMESI ENDRE (Fidesz): Tisztelt Ház! Hallgatva a miniszterelnök úr szavait, egy kétszáz éves epigramma első két sora jutott eszembe: “Szólj, s ki vagy, elmondom. - Ne tovább! ismerlek egészen. / Nékem üres fecsegőt fest az üres fecsegés.ö

Nézzük a települések szempontjából a dumakormány ígéreteit és teljesítményét: több pénzt az embereknek, több pénzt az önkormányzatoknak - kétszer ötven-, azaz százmilliárd forint kompenzációra és bázisra épülő összegre van szüksége az önkormányzatoknak. “Egyet biztosan ígérni tudok - mondja Lamperth Mónika -, annak a közalkalmazotti béremelést illető csomagnak, ami most az Országgyűlés asztalára kerül, minden egyes forintja az önkormányzatok számára a központi költségvetés által fedezve lesz. A jövőben új vagy többletfeladatokra a teljes fedezetet biztosítani fogjuk az önkormányzatok részére. Megerősítjük az önkormányzatok pénzügyi, gazdasági önállóságát. A kormány megvalósítja az anyagilag független önkormányzati rendszert, amely az autonóm önkormányzatok feltétele.ö

Nézzük, mi a teljesítmény! Az elmúlt három és fél év az önkormányzatok teljes elszegényedéséről szól. Aki ez ellen fel meri emelni hangját, úgy, hogy a 2002-es ígéretekkel szembesíti a kormányt, azt rendőri vegzálások, sőt fenyegetések érik - lásd szombat.

Százmilliárdos pluszjuttatás helyett 2006-ban százmilliárd forinttal kevesebb pénzt ad a Gyurcsány-kormány az önkormányzatoknak. A falvak, a városok 2002 óta nem kapták meg a fedezetét a közalkalmazotti béremelések kifizetésének. A többletfeladatokat előírja a kormány, ám azok végrehajtásához egy fillért sem ad.

A települések egyharmada önhibáján kívül hátrányos helyzetű, több mint ezer önkormányzat kér központi támogatást, hogy végleg csődbe ne jusson. 2005-ben a Gyurcsány-kormány 21 milliárd forintot zároltatott az önkormányzatok számláin.

 

(11.50)

Ez lenne az anyagilag független (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) önkormányzati rendszer? Hol van a pénz? Hol van a többletpénz, amit a szocialisták ígértek az önkormányzatoknak? Hol van a plusz 100 milliárd forint? Mikor oldják fel a zárolt 21 milliárdot? Hogyan higgyünk az új ígéreteknek, amikor a régieket sem teljesítették?

Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  80  Következő    Ülésnap adatai