Készült: 2021.03.06.06:00:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

179. ülésnap (2004.10.29.), 174. felszólalás
Felszólaló Dr. Gyimesi Endre (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:22


Felszólalások:  Előző  174  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. GYIMESI ENDRE (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Jauernik úr felszólalására szeretnék reagálni. Rendkívül sajnálom, hogy az önkormányzatokat érintő kérdésekben sem miniszter, sem Jauernik úr nincs jelen. Szeretnék a mondandójára néhány ponton röviden reflektálni.

Az egyik dolog az, hogy - mint hallottuk az előbbiekben is - az önkormányzatnak mindenhez köze van, a bűnmegelőzéstől a közlekedésbiztonságig.

(18.40)

Ugyanakkor szeretnék utalni arra, hogy az Állami Számvevőszék anyagának 142. oldalán leírja, hogy az önkormányzatok esetében a közvetlen bérek és közterheik 66,5 százalékot jelentenek. Tehát magyarul az intézményfenntartás bérigényes feladatellátás. Maga az Állami Számvevőszék is úgy látja, hogy támogatás nélkül a 2005-ös költségvetésben óriási működési problémákat fog ez jelenteni az önkormányzatok számára. A kis önkormányzatok számára azért elfogadhatatlan a költségvetés, mert beleépítve egy oktatási létszámkorláttal, sok iskola megszüntetésére kerül sor. A nagy önkormányzatok számára pedig azért, mert az a 10 százalék, amit oly büszkén említettek többen, sehogy sem jön ki.

A Megyei Jogú Városok Szövetségében megnéztük, hogy 2004-2005-re vonatkozóan a normatív állami hozzájárulások és a normatív kötött hozzájárulások jelen pillanatban hogyan néznek ki. A normatív állami hozzájárulások növekménye 2 százalék, a normatív kötött felhasználású támogatások átlagos növekménye 2,34 százalék. Hogyan jön ki ebből mindenféle forrás nélkül, amit belügyminiszter asszony szintén többször emlegetett, hogy nem kívánnak újabb feladatot adni az önkormányzatoknak források nélkül, hogyan jön így ki belőle a köztisztviselők és a közalkalmazottak bérfejlesztése?

Semmilyen módon nem lehet támogatni - figyelembe véve azt is, hogy 2,5 százalékos tartalékot kell képezni - ezt a végiggondolatlan költségvetést. Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  174  Következő    Ülésnap adatai