Készült: 2021.04.12.02:22:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

264. ülésnap (2017.12.04.), 270. felszólalás
Felszólaló Becsó Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:42


Felszólalások:  Előző  270  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BECSÓ ZSOLT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Régóta vallom, hogy nincs feleslegesen elvégzett munka, és ez különösen igaz egy olyan megyében, amely a rendszerváltozás óta folyamatosan azzal küzd, hogy végre elinduljon a társadalmi és gazdasági felzárkóztatás folyamata.

Nógrád megye az elmúlt 27 év során sok formában, például egyedi kormányhatározat vagy a leghátrányosabb helyzetű megyék kiemelt támogatása, kapott jelentős forrást a problémái enyhítésére, de az igazi gondot az jelentette, hogy főleg a szocialista kormányok idejében még azt sem kapta meg, ami minimálisan járt volna. A támogatások elmaradása, a gyenge érdekérvényesítés, a 21-es út négysávosításának 2010-ig történő elszabotálása, a befektetői térképről való lemaradás azt eredményezte, hogy a legfontosabb mutató területén érdemi előrelépést nem tudtunk elérni, Nógrád megye és a fejlettebb térségek közötti fejlettségi olló tovább nyílt.

Céljaink elérése érdekében Nógrád megyében a 2010-es kormányváltást követően három fontos feladatot tűztünk ki magunk elé: ismét felkerülni hazánk fejlesztési térképére, dinamizálni a gazdaságot és megerősíteni a megyei identitást. A kormány kitüntető figyelmének, az önkormányzatok és a gazdasági élet szereplői partnerként történő megnyerésének és a döntéshozatali mechanizmus megváltoztatásának köszönhetően 2011-től végre egy érzékelhető fejlődési pályára állíthattuk Nógrád megyét.

Az igazi áttörést és a valódi történelmi lehetőséget azonban számunkra is a 2017-2020-as tervezési időszak lehetőségei jelentették. Ennek keretében a 21-es út négysávosítása Hatvan és Salgótarján között gőzerővel halad. 2019-re végérvényesen biztonságosabbá és gyorsabbá tesszük a közlekedést ezen az 52 kilométeres szakaszon, és bekapcsoljuk a térséget hazánk gazdasági vérkeringésébe, továbbá mind a 22-es, mind a 23-as főúton is egy jelentős felújítást tudtunk eszközölni.

A kormány vidékbarát és felzárkóztatást elősegítő döntésének köszönhetően fajlagosan a legmagasabb területfejlesztési operatív program támogatást kapta Nógrád megye, ez több mint 41 milliárd forint, de ugyanez elmondható a megyei jogú városok között Salgótarjánról is, hiszen eddig sohasem látott mértékű támogatást kapott fejlesztési elképzelései megvalósítására ‑ ez 9,2 milliárd forint.

A „Modern városok” program keretében egy nagyvonalú megállapodás született Salgótarján és a miniszterelnök úr között, amely magába foglal egy 21 milliárdos turisztikaiattrakció-fejlesztést és a Nógrád brand építését, egyházi létesítmények, templomok, parókiák, imaházak megújítását, barnamezős rehabilitációt, onkológiai centrum kialakítását, rekreációs fejlesztéseket, a duális képzéshez és a városközponthoz kapcsolódó beruházásokat, a közlekedés modernizálását és útfejlesztést is.

Szabad vállalkozási zóna lehet megyénk négy járása, és az egyedi kormánydöntés elérése is könnyebbé vált megyénkben. Továbbá jelentős iskola­felújítási program indul megyénkben; a kormányhivatal épületeinek és a szakképzési centrum több intézményének az épületenergetikai megújítása folyamatban van; fejlesztjük Hollókőt és Szentkutat; szennyvízelvezetéssel és -kezeléssel kapcsolatos fej­lesztések lesznek megyénkben; felsőoktatási infrastrukturális fejlesztést valósítunk meg; alsóbbrendű utakat újítunk meg; ipari parkok jönnek létre; kerékpárutakat építünk; támogatjuk az innovációt, a cégek munkahelyteremtő beruházásait; sertéstelepek jönnek létre; számtalan társadalmi felzárkóztatási programot indítunk. Szóval, fejlesztjük Nógrád megyét.

Tisztelt Országgyűlés! Bármekkorát is lépjünk előre, mégse gondoljuk azt, hogy ezáltal minden problémánk megoldódott! Nőtt a foglalkoztatás, csökkent a munkanélküliség, de van teendőnk bőven a jövőben is. Egyre jobb képet mutat az ipari termelés volumene. Jövőre nem lesz szabad építőipari kapacitás. Egyre több vendég keresi fel megyénket, és a vendégéjszakák száma is emelkedik, sőt a bérek is jelentősen emelkednek.

Végre megéljük azt Nógrádban, hogy döntő részben rajtunk fog múlni, hogy képesek leszünk‑e élni a lehetőségekkel. Jómagam mindig is optimista beállítottságú ember voltam, és nem gondolom azt, hogy a jövőt illetően változnom kellene. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  270  Következő    Ülésnap adatai