Készült: 2021.04.12.23:57:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

264. ülésnap (2017.12.04.), 174. felszólalás
Felszólaló Lázár János (Fidesz)
Beosztás Miniszterelnökséget vezető miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka azonnali kérdésre adott miniszteri viszonválasz
Videó/Felszólalás ideje 1:31


Felszólalások:  Előző  174  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen, hogy megelőlegezi, hogy a választások után nekünk lesz lehetőségünk erre a kérdésre válaszolni. (Dr. Rétvári Bence: A próféta szóljon belőle.) Ez talán túlzott önbizalomhiányra is vall egy ellenzéki frakcióvezetőtől. Ha arra az esetre kerülne sor, hogy a választópolgárok bennünket folytatásra biztatnak, vagy bennünket azzal megbíznak, hogy folytassuk a munkánkat, akkor én a kormányon belül azok közé tartozom, akik azt gondolják, hogy a közszférában, elsősorban a közigazgatásban, a közszolgálat területén vannak olyanok, akik értékesebb munkát tudnának végezni a magángazdasági világban. Ma például Budapesten, ahol munkaerő-kereslet van, meggyőződésem és nézetem szerint könnyen el lehet helyezkedni.

Hogy ez mennyi ember, hány fő? Körülbelül 1 millió embert tart el közvetlenül a magyar állam, ez az összes munkavállalóhoz képest magas arány. Németországban, csak arányokat mondanék, 8-10 százalék, más V4-országban 12-13 százalék az állam által közvetlenül eltartottak száma. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a magyar 20 százalék kicsit soknak tűnik, minden kétséget kizáróan. De ez egy szakmai kérdés, amivel szakmai alapon kell foglalkozni.

Azt üdvözlöm, képviselő úr, hogy számontartja, hányan jönnek be az országba. Ezt azért teheti meg, mert nagyon kevesen jönnek. Franciaországban 8,5 millió olyan felnőtt férfi van, aki bevándorló hátterű és muszlim. Ehhez képest Magyarországon ezer ember befogadása nem jelenthet ennek az országnak problémát. 19 ezer ember pedig kölcsönadott az országnak; szerintem helyes az, ha eljönnek ahhoz, akinek kölcsönadnak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  174  Következő    Ülésnap adatai