Készült: 2021.04.12.23:37:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

264. ülésnap (2017.12.04.), 158-160. felszólalás
Felszólaló Dr. Harangozó Tamás (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  158 - 160  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HARANGOZÓ TAMÁS (MSZP): Ha a miniszter úr érdemben tud válaszolni, akkor igen.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Harangozó Tamás képviselő urat illeti a szó.

(14.20)

DR. HARANGOZÓ TAMÁS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! 2016-ban volt egy érvénytelen és eredménytelen országos népszavazás, amelynek már a kampányában elég nagy visszhangja volt, hogy több mint 15 milliárd forintot költött a kormány a kampányra. Csak egy gyors fejszámolás: ez körülbelül 15 éves támogatása az ellenzéki frakciókkal rendelkező ellenzéki pártoknak. Ez jó példa arra, hogy milyen korrekten ment ez a verseny. S akkor még benne sem voltak azok a buszreklámok, amikről most szó van. Az utolsó két hétben elözönlötték a buszokat a reklámok. Ennek jártam utána, s közel egy év alatt sikerült közel féltucatnyi perrel kikényszeríteni a kormányból, hogy mennyibe került, ki és milyen feltételekkel végezte ezt a tevékenységet.

Annál is inkább, mert azóta már lassan betiltott a Magyar Országgyűlés az ellenzék számára minden olyan eszközt, amivel a közterületeken megjelenhet, és még az is vita tárgyát képezi, hogy bűncselekmény‑e kedvezményesen bármelyik pártnak bármilyen politikai hirdetést cégeknek végezni vagy nem.

No, ebből a szempontból egészen érdekes végeredményre jutottunk. Az egyik az, hogy a Rogán Antal-féle miniszterelnökségi szervezet egy offshore céget vett igénybe annak érdekében, hogy a migránskampányban kellően jól tudja hirdetni a kormány álláspontját, és az is kiderült, hogy ez a cég egy 100 százalék állami tulajdonú vállalatnál 50 százalékos kedvezményt kapott ezekre a hirdetésekre.

Azt szeretném kérdezni miniszter úrtól, hogy tudatában volt‑e a magyar kormány ennek, szándékosan és tudatosan kötött‑e szerződést offshore hátterű cégekkel állami feladat megbízására, méghozzá úgy, hogy egy minisztérium egy 100 százalék állami tulajdonú céggel kötött szerződését egy offshore cégre bízta. A másik: az 50 százalékos kedvezmény önök szerint rendben van-e? A legfontosabb kérdésem pedig, miniszter úr: a Miniszterelnökség mennyi pénzt fizetett az ODEX-nak ennek a tevékenységnek az elvégzésére? Várom válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  158 - 160  Következő    Ülésnap adatai