Készült: 2020.08.12.00:28:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

34. ülésnap (2006.11.18.), 214. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  214  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Tatai-Tóth András, meg kell mondjam, hogy én is pontosan fogalmaztam. Azt mondtam, hogy az a garanciális elem, ami most van a törvényben - nevezetesen, hogy az előző évi támogatás összegét el kell érni -, eddig minden évben teljesült. Ön ezzel szemben azt állította, hogy ez nem így volt. Csakhogy, tisztelt képviselőtársam, ön is egészen pontosan tudja, hogy a garanciális elem változott. Volt, amikor az volt a garanciális elem - és igaza van abban, hogy ez nem teljesült ugyanezen paragrafusszám mellett -, hogy a két évvel korábbi költségek 90 százalékát fizesse a költségvetés. Aztán volt, amikor az volt a garanciális elem, hogy 80 százalékát fizesse. Így mentünk visszafelé, és tavaly az került be a törvénybe, hogy csak annyit kell biztosítani, mint amennyi az előző évben volt a normatív támogatás.

De, tisztelt képviselőtársaim, önök lejjebb mentek a garanciával, és ha azt a garanciát is eltörlik, ami most benne van a törvényben, olyan lépést tesznek meg, amire eddig még nem volt példa Magyarországon. Az oktatásra fordított normatív támogatás összege nem fogja elérni az előző évi támogatás összegét. Nemcsak reálértékben, de nominális értékben is visszalépés lesz, és még egyszer mondom, ha ehhez hozzászámítjuk a 7 százalék körüli tervezett inflációt, akkor azt tudjuk mondani, hogy a közoktatási intézmények támogatása drámai módon vissza fog esni.

Ez volt az oka annak, képviselőtársam - amit önök is pontosan tudnak -, hogy az oktatási bizottság ülésén ebben a vitában önön és Szabó Zoltánon kívül egyetlen szocialista képviselő sem szólalt meg, mert a lelkük mélyén érezték, hogy ez a pálya, ez a költségvetés az oktatás számára kimondottan hátrányos. S én azt nagyon komolyan mondtam, hogy ha ez után a költségvetés után önök jövőre, különösen szeptember után bemennek egy önkormányzatba vagy egy iskolába, akkor ott hideget-meleget fognak kapni, és nem azért, mert a Fidesz fellázította őket, hanem azért, mert ilyen költségvetést fogadnak el.
Felszólalások:  Előző  214  Következő    Ülésnap adatai