Készült: 2020.02.19.02:15:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

73. ülésnap, 120. felszólalás
Felszólaló Orbán Viktor (Fidesz)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás miniszterelnök
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 1:53

Felszólalások:  <<  120  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Szeretném világossá tenni, hogy én Brüsszelben a magyar emberek érdekét képviseltem eddig is, és ezt fogom tenni a jövőben is. Ebben a konkrét ügyben pedig a V4-ekkel közös álláspontot fogunk majd képviselni. Ami az ügy lényegét illeti, idézem Magyarország Alaptörvényét: „Felelősséget viselünk utódainkért, ezért anyagi, szellemi és természeti erőforrásaink gondos használatával védelmezzük az utánunk jövő nemzedékek életfeltételeit.” 2011 óta ez alkotmányos kötelezettsége önöknek, minden magyar parlamenti képviselőnek és a kormánynak is.

Biztosítani szeretném önt arról, hogy Magyarország Kormánya számára fontos a környezet védelme és fontos a klímaváltozás elleni küzdelem is, mert mindannyian tisztább vizet, tisztább levegőt és elviselhetőbb klímát szeretnénk, ezért Magyarország minden nemzetközi kötelezettségének eleget tesz.

Azt is szeretném elmondani, hogy a kormány célja, hogy hosszú távon a magyar villamosenergia-termelés két forrásból származzon, atomenergiából és megújuló energiából, elsősorban naperőművekből. A nap- és atomenergia együttes használatával a magyarországi áramtermelés nagy része szén-dioxid-mentes lehet. Kérem önt, hogy támogasson bennünket ebben. Csak egy példát szeretnék említeni, hogy miért kérem öntől az atomenergia támogatását: Németország ma azzal küzd, hogy az atomenergia kivezetése mellett nem tudja a vállalt ütemben csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátását, pedig sokkal gazdagabb ország, mint mi. Ma Magyarországon az egy főre eső szén-dioxid-kibocsátás 40 százalékkal alacsonyabb, mint a klíma- és a környezetvédelem élharcosának tekintett Németországban.

Atomenergia nélkül nem fog menni, kérem, támogassák ezért az új paksi blokk megépítését. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Felszólalások:  <<  120  >>    Ülésnap adatai