Készült: 2020.02.29.09:14:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

73. ülésnap, 118. felszólalás
Felszólaló Schmuck Erzsébet (LMP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:01

Felszólalások:  <<  118  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszterelnök Úr! Az ausztráliai Gazdaság- és Békekutató Intézet friss adatai szerint ma a világon egymilliárd ember él olyan területen, ahol magas vagy nagyon magas a klímaváltozás miatt jelentkező veszélyeknek a kockázata: aszály, áradások, talajelsivatagosodás, elviselhetetlen hőhullámok, és még sorolhatnám tovább. A jövőben szinte bizonyosan ez lesz a migráció fő kiváltó oka. Nem véletlen, hogy Németország nekifogott a klímatörvénye elkészítésének. Az sem véletlen, hogy a brit és az ír parlamentek klímavészhelyzet-határozatot fogadtak el. És az sem véletlen, hogy a finn kormány már 2035-re karbonsemleges gazdaságot tervez. És az sem véletlen, hogy Ferenc pápa is erről beszél.Tudjuk, hogy a klímaváltozás különösen érzékenyen érinti Magyarországot. A szélsőséges időjárásnak már most is komoly gazdasági következményei vannak, gondoljunk csak a mezőgazdaságra, az árak meredeken nőnek, a nyári hőhullámok pedig már Magyarországon is emberéletet követelnek.

Ön, miniszterelnök úr, az autóipar érdekét képviselte Brüsszelben a magyar emberek egészsége helyett, amikor a legutóbbi európai tanácsi ülésen megvétózta az EU szigorúbb klímacélkitűzéseit. És az ön kormánya szintén nem a magyar emberek érdekét szolgálta, amikor a múlt héten leszavazta az LMP klímavészhelyzet megállapítására vonatkozó határozati javaslatát, amit ma újra benyújtottunk.

Szeretném megtudni, miniszterelnök úr, hogy a legközelebbi európai tanácsi ülésen támogatni fogjae az EU szigorúbb klímacélkitűzéseit, és hogy hajlandóe miniszterelnök úr vagy késze támogatni az LMP klímavészhelyzet megállapítására vonatkozó határozati javaslatát. Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Felszólalások:  <<  118  >>    Ülésnap adatai