Készült: 2020.09.20.00:39:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

151. ülésnap (2008.05.27.), 18. felszólalás
Felszólaló Jakab István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:09


Felszólalások:  Előző  18  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

JAKAB ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nem véletlen választottam ezt a címet a mai napra, hogy "Brüsszelben értik a gazdák gondjait. És Budapesten?"; azért választottam, mert régi idők óta húzódik ez a vita közöttünk, hogy Magyarország felkészült-e az új támogatási rendszer átvételére, egyedül az újonnan csatlakozott országok között.

Egy picit nézzünk vissza, hogy mi is történt az elmúlt időszakban! 2007. november 20-án Mariann Fischer Boel asszony, az Európai Unió mezőgazdasági főbiztosa bejelentette, hogy a közös agrárpolitika állapotfelmérésére a felkészülést megkezdik, és egyfajta tervezetet ismertetett Brüsszelben. Majd ez év május 20-án egyértelművé tette és bejelentette, hogy az Európai Bizottságnak milyen elképzelései vannak a közös agrárpolitika változtatásával kapcsolatban, amely már megalapozza a 2013 és 2020 közötti időszakot.

Az egyik legfontosabb lépés az, hogy az uniós régi tagállamokban a gazdák érdekeinek megfelelően az egyszerűsítéseket végrehajtsák. Ugyanakkor ez egy olyan folyamatot is elindít, ami számunkra kedvezőtlen lesz, hisz megszűnik az a biztonság, amit az intervenció nyújtott, megszűnik az ugaroltatás, megszüntetik 2015-től, legalábbis tervezik a tejkvóta megszüntetését, újragondolják a megújuló energiák helyzetét, ismerve a jelenlegi árakat, és még sorolhatnám a változtatásokat.

Az Európai Unió ezt a felülvizsgálatot év végéig kívánja lezárni. Ez annyit jelent, hogy év végéig folyik a vita, év végéig lesz lehetősége a tagállamoknak érdemben az álláspontjukat kifejteni és a végleges megállapodást tető alá hozni. Magyarország pedig most készítette el azt a jogszabályt, amely már a magyar SPS-rendszerre történő átállást taglalja, összefoglalja.

Mi is ennek a lényege? Miért nem támogatjuk mi ezt a törvénymódosítást és az SPS-hez való csatlakozást? Azért, tisztelt Országgyűlés, mert Magyarország erre a változtatásra nem készült fel. Nemcsak Magyarország, de a többi, velünk együtt csatlakozó tagállam sem készült fel, de ők nem is kívánnak csatlakozni, Málta és Szlovénia kivételével, ahol gyakorlatilag nincs jelentős mezőgazdaság.

Miért is nem kívánnak ők átállni? Azért, mert gyakorlatilag ehhez rendezett földviszonyokra van szükség, rendezett bérleti rendszerre van szükség, átlátható agrártámogatási rendszerre van szükség, ugyanakkor Magyarországon jelen pillanatban nem mondhatjuk el, hogy rendezettek a tulajdonviszonyok, hogy rendezett a földnyilvántartás. Épp a napokban lehet hallani, aki figyeli a sajtót, hogy bizony televízióért földet cserélnek, így kerülik ki a jogszabályokban előírt feltételek betartását. A sajtóban bizony bűncselekménygyanús ügyekről ad tájékoztatást az ügyészség. Azt gondolom, hogy ilyen viszonyok között Magyarországnak rendezni kell a dolgait, rendezni kell az agrárügyeit, és felkészülni a versenyre. Semmi nem kényszerít bennünket, hogy átgondolatlanul, megfelelő jogszabályok híján, megfelelő, rendezett viszonyok mellőzésével Magyarország erre a rendszerre áttérjen.

Azt kérjük a tárcától, azt kérjük a magyar kormánytól, és felhívjuk szíves figyelmüket, hogy figyeljenek oda az érdekképviseletek szavára, és az érdekképviseletek többségének az álláspontját tartsák szem előtt akkor, amikor ezt a lépést meg kívánják tenni, ugyanis amennyiben nem figyelnek oda a magyar érdekképviseletek, a magyar gazdák többségének szavára, gondjaira, akkor könnyen előfordulhat, hogy míg mások a versenyre készülnek, addig mi végérvényesen elveszítjük a versenyképességünket.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)
Felszólalások:  Előző  18  Következő    Ülésnap adatai