Készült: 2020.09.19.18:28:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

145. ülésnap (2008.05.13.), 74-76. felszólalás
Felszólaló Jakab István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  74 - 76  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

JAKAB ISTVÁN (Fidesz): Igen, elfogadom a válaszadó személyét.

ELNÖK: Öné a szó.

JAKAB ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Azt gondolom, ma senki nem vitathatja el azt, hogy a föld egy különleges vagyontárgy, amely különleges értéket képvisel, és ha úgy tetszik, különleges intézkedéseket is igényel. Szeretném jelezni, hogy ha csak az állami termőföldeket nézzük, azt látjuk, hogy 2,5 millió hektár sorsa még nem dőlt el és rendezetlen. Ez nagyságrendileg, értékben 7000 milliárd forintot jelent.

Tisztelt Országgyűlés! A termőföldkérdésben számtalan vita húzódott és húzódik ma is. Az a meggyőződésem - a kérdésem is erre irányul -, hogy mielőtt bármilyen végleges intézkedés születik, indokolt, hogy legyen tiszta, világos, egyértelmű a termőföld nyilvántartása, legyen tiszta, világos, hogy kik milyen jogon, milyen módon, milyen alapon hasznosítják azt, legyen tiszta és világos, hogy hogyan lehet az elbirtoklást kezelni, megakadályozni. Meggyőződésünk szerint ennek az egyik sarkalatos pontja az, hogy a földnyilvántartások rendben legyenek.

Azt kell mondjam egy konkrét eset kapcsán, talán az önök számára és a kedves tévénézők számára is szinte értelmezhetetlen, hogy ma másfél millió hektár termőföld esetében - ami osztatlan közös tulajdonban van - úgy szereznek a vásárláshoz elsőbbséget a különböző nepperek, befektetők vagy bárhogy nevezhetjük őket, hogy egy aranykoronát egy televízióért cserélnek. Ma ott tartunk, hogy kamionnal szállítják vidékre a színes tévéket azért, hogy bevásárolják magukat a területekbe.

Kérdezem államtitkár úrtól, mit kíván tenni a tárca, hogy az elbirtoklás rendben legyen, és ez a hihetetlen földspekuláció végre megálljon.

Várom válaszát. Köszönöm. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  74 - 76  Következő    Ülésnap adatai