Készült: 2020.08.08.13:48:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

70. ülésnap, 66. felszólalás
Felszólaló Novák Katalin (Fidesz)
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 4:04

Felszólalások:  <<  66  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NOVÁK KATALIN, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Képviselőtársak! Amikor a jövő évi költségvetésről azt mondjuk, hogy a családok költségvetése, akkor ezt nem alaptalanul tesszük. Már szinte hozzászoktunk ahhoz, hogy 2010 óta évről évre egyre többet tudunk a magyar családoknak adni. Hiszen az, ami a költségvetésben kiadásként jelenik meg, a családoknál bevétel; ez azt jelenti, hogy a családok mozgástere egyre nő, egyre könnyebb Magyarországon családot alapítani, gyermeket vállalni, gyermeket nevelni. Én nem is szívesen használom azt a szót, azt a kifejezést, hogy költségvetési kiadás, hiszen ez nem kiadás, ez egy befektetés, egy olyan befektetés, amellyel a jövőbe fektetünk be, a legértékesebb kincsünkbe, a magyar gyerekekbe.

A jövő évi költségvetés több mint 2200 milliárd forintot tartalmaz kifejezetten családokat támogató intézkedésekre, egészen pontosan 2228 milliárd forintot. Ez csak az idei évhez képest is több mint 10, 11 százalékos emelkedést jelent, tehát egy igen jelentős bővülés már az idei, igen magas összeghez képest is, de ha visszamegyünk 2010-ig, a kormányzásunk kezdetéig, akkor bizony mondhatjuk, hogy a jövő évi költségvetés 2,5-szerese a 2010. évinek a családok támogatását illetően.

A jövő évi költségvetés, a családok költségvetése biztosítja a forrásokat a családvédelmi akcióterv hét pontjára is  ezek a babaváró támogatás, a CSOK-hoz kapcsolódó kölcsönnek a bővítése, a gyermekes családoknak, illetve az újabb gyermeket vállaló családoknak a jelzáloghitel elengedése, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, a bölcsődeépítések, bölcsődei fejlesztések, illetve a jövőre induló nagyszülői gyed és a négygyermekes édesanyák teljes személyijövedelemadó-mentessége. Én csak egy-két elemet emelnék ki ezekből, amikről a képviselő asszony még nem beszélt.

Ha a bölcsődefejlesztésekről van szó, akkor itt nemcsak a bölcsődei férőhelyek bővítésére kell hogy gondoljanak, tisztelt képviselőtársak, hanem arra is, hogy a bölcsődei finanszírozás is javul. Többet várunk el az önkormányzatoktól, hiszen megnő az ő feladatuk, több önkormányzatnak kell bölcsődei férőhelyet biztosítania, de megnő a finanszírozás is, sőt növeljük a nem állami vagy nem önkormányzati szereplőknek a súlyát is, egyre több lesz a családi bölcsőde Magyarországon, és a családi bölcsődéknek a finanszírozását is a duplájára emeljük a következő évtől, ahogy a humán erőforrás fejlesztésére is fogunk tudni nagyobb összeget fordítani.

Összességében jövőre a három év alatti kisgyermekeknek az ellátására 52 milliárd forint lesz a költségvetésben; összehasonlításképpen mondanám, hogy 2010-ben ez az összeg 11 milliárd forint volt. Tehát tíz év alatt meg tudtuk emelni a bölcsődéskorú gyermekekre fordított összeget közel ötszörösére.

Ha az otthonteremtésről beszélünk, egy közel 300 milliárd forintos tételt látunk a jövő évi költségvetésben, tehát bízunk abban, hogy minden eddiginél több segítséget tudunk nyújtani a gyermeket nevelő családok, illetve a gyermeket vállaló fiatalok otthonteremtéséhez.

Jövőre indul a négygyermekes édesanyák személyijövedelemadó-mentessége, ez költségvetés szempontjából egy 22 milliárd forintos bevételkiesést, illetve költségvetési tételt fog jelenteni, de fontosabb ennél az az elv, hogy elismerjük azokat, akik legalább négy gyermeket vállaltak, és mellette dolgoztak és dolgoznak most is, vagy éppen már nyugdíj előtt állnak, de felnőtt gyerekeket nevelnek; nem kell ezeknek az édesanyáknak személyi jövedelemadót fizetni a jövő évtől.

Az ingyenestankönyv-ellátás teljessé válik mind a 12 évfolyamon, illetve a kisgyermekek étkezésére is minden eddiginél nagyobb forrást tudunk fordítani.

Összességében elmondhatjuk a jövő évi költségvetésről, hogy ez valóban a magyar családoknak a költségvetése lesz. Én azért is kérem a tisztelt képviselőtársakat, frakciótól, párttól függetlenül, hogy támogassák a jövő évi költségvetést, hiszen ahogy mondtam, ezek a kiadások nem kiadások, hanem befektetések a jövőbe, a magyar gyerekekbe. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  66  >>    Ülésnap adatai