Készült: 2020.08.07.23:52:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

70. ülésnap, 64. felszólalás
Felszólaló Dr. Selmeczi Gabriella (Fidesz)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:52

Felszólalások:  <<  64  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony, tisztelt Államtitkár Asszony! Köszönöm szépen a szót. Immár ötödik éve nyújtotta be tavasszal a költségvetés tervezetét a pénzügyminiszter, erősítve ezzel Magyarországon a kiszámíthatóságot és a tervezhetőséget. (Zaj.  Az elnök csenget.) A tervezetből látszik, hogy a családok támogatásának költségvetése lesz, melynek központjában a családvédelmi akció végrehajtása áll. Nekünk a Fidesz-KDNP-frakcióban az a célunk, hogy Magyarország családbarát hely legyen. Számunkra a gyermek az első. A magyarok kiváló gazdasági teljesítménye által megteremtett forrásokat a gyermekekre és a gyermekes családokra szeretnénk fordítani, nem pedig idegen kultúrájú bevándorlókra.Tény, hogy a kormányt a 2020-as költségvetés összeállításakor ez a családbarát szemlélet vezérelte. Már eddig is igaz volt, hogy Európában a nemzeti össztermékhez képest Magyarországon a legmagasabb a családtámogatások aránya, de még további lépések megtételét tartottuk szükségesnek. Éppen ezért a jövő évben több mint 2200 milliárd forint áll majd rendelkezésre a magyar családok támogatására. Ez közel 224 milliárd forinttal magasabb az idei összegnél.

Tisztelt Államtitkár Asszony! A költségvetésitörvény-tervezet tanulmányozása után mondhatjuk, hogy ez a költségvetés biztosítja a pénzügyi fedezetet a babaváró támogatásra, a CSOK kedvezményes hitel bővítésére, a gyermekes családok jelzáloghitelének átvállalására, a nagycsaládosok autóvásárlási programjára, valamint bölcsődeépítésekre.

(15.20)

Január 1-jétől hatályba tud lépni a négygyermekes anyák személyijövedelemadó-mentessége, valamint a nagyszülői gyed is. Továbbra is rendelkezésre állnak a források a gyed extrához, a nagymamák nyugdíjazását segítő „Nők 40”-hez és a gyermekek ingyenes gyermekétkeztetéséhez. Mindezeken túl az ideinél is több pénzt fogunk fordítani a tankönyvekre, a 2020/21-es tanévtől ugyanis teljeskörűvé válik az ingyenestankönyv-ellátás.

Folytatjuk az adócsökkentés politikáját. A cél továbbra is a munkát terhelő adók, valamint a vállalkozások és családok adóterheinek csökkentése. Éppen ezért jövőre minden eddiginél nagyobb összeg, 380 milliárd forint jut a családi adókedvezményre és az első házasok kedvezményére. Az otthonteremtés támogatására is több, összesen 296 milliárd forint fog jutni, továbbá a „Magyar falu” programra szánt 150 milliárdos forrás is rendelkezésre áll.

Tisztelt Államtitkár Asszony! Kérdezem, hogy milyen hatása lesz a jövő évi költségvetésnek a magyar családokra nézve. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  64  >>    Ülésnap adatai