Készült: 2020.09.24.10:53:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

236. ülésnap (2001.11.06.), 286. felszólalás
Felszólaló Dr. Nagy Sándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Önálló indítvány indokolása
Videó/Felszólalás ideje 5:04


Felszólalások:  Előző  286  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. NAGY SÁNDOR (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Köszönöm a lehetőséget, hogy indokolhatom a napirendre vételt. Mint ismeretes, a Magyar Szocialista Párt négy kérdésben népszavazást kezdeményezett. Nagy örömünkre szolgált, hogy a négy kérdéssel kapcsolatban az első megszólaló Orbán Viktor miniszterelnök úr volt, aki támogatásáról biztosította, mondván, hogy a kormányprogramban ezek az eltökélt szándékok és törekvések szerepelnek.

Mi úgy gondoltuk, hogy megkönnyítjük a négy kérdéssel kapcsolatos munkálatokat; nem kell népszavazással kikényszeríteni. Benyújtottuk azt a négy indítványt az Országgyűlésnek, amelyre ha az országgyűlési képviselők szavaznak, akkor mind a négy kérdésben a megfelelő szabályozás megtörténik.

Mindezt tudva és ezeket az előzményeket ismerve kérdeztem meg Szájer József frakcióvezető úrtól, hogy akkor igaz-e a hír, hogy a Fidesz támogatja a népszavazási indítványainkat. Szájer úr azt mondta, hogy igaz, ehhez képest láthatóan a Fidesz képviselőinek eszük ágában sincs megszavazni egyik indítványunkat sem, sorban a bizottságokban a négy indítványt leszavazzák.

Én most arra szeretném kérni a tisztelt képviselőtársakat, fontolják meg, hogy a négy kérdés közül azt, ami most éppen napirenden van, a munka törvénykönyve módosítását vegyék napirendre, és végezzük el a megfelelő módosítást.

Az új munka törvénykönyvi szabályozás ugyanis hátrányos, méghozzá nyugodtan mondhatom, súlyosan hátrányos a munkavállalók számára. Egyfelől azért, mert mindenféle kormánypropagandával ellentétben az eddig kétnapi pihenőidőt jelentő 48 órát 40 órára mérsékelte a munka törvénykönyve - mint legkisebb időt -, azaz előállította azt a helyzetet, hogy úgy lehet plusz 8 órás munkát elrendelni, hogy az nem számít pihenőidőben végzett munkának. Ezzel nemcsak a pihenőidő sérül, hanem mivel a pihenőidőre kiemelt bérezés jár, a normál munkavégzés szabályai szerint fizetnek erre a munkaidőre bért. Elvonták tehát a munkavállalótól ezt a pihenőidőt, és megrövidítették őt a fizetésében, a jövedelmében.

A második probléma, hogy az úgynevezett időkeretben történő foglalkoztatás alkalmával a munkáltató összevonhatja a pihenőnapokat, és itt megint jön egy következő változás - és erről már nemcsak kollektív megállapodásban, hanem egyéni munkaszerződésben is megállapodhat -, ami annyit jelent, hogy a munkáltató odateheti a munkavállaló elé a papírt, és azt közölheti vele, hogy itt legyen szíves aláírni, és ezzel a dolog el van intézve.

Ezzel előállt az a helyzet, hogy nem biztosított mindenkinek a vasárnapi pihenőidő - mint legalább egy fontos mozzanata a munka törvénykönyvi szabályozásnak -, és előállt az a helyzet, hogy pihenőidőben úgy lehet munkát végeztetni, hogy azért nem jár kiemelt díjazás. Ezt a problémát szerettük volna megoldani. Erre tehát - úgy tűnik - a kormányoldal érzéketlen, nem érdekli őket, hogy a munkavállalókat ez a szabályozás hátrányosan érinti.

A Fidesz politikusai erre azt szokták mondani, hogy semmi probléma a nyár óta újra életbe lépett munka törvénykönyvével. Ez a mondat arról árulkodik, hogy a Fidesznek nincs képe a valóságos helyzetről. (Moraj a Fidesz soraiban.) Nem ismeri a munka világát, fogalma nincs arról, hogy mi történik a munkahelyeken, nem ismeri a látszatszerződéseket, amelyeket hatórás munkaidőre kötöttek azért, hogy ne kelljen kifizetni a minimálbért, nem ismeri azokat a munkaszerződéseket, amelyekben rejtve benne van az a túlmunka, amelyért semmiféle pluszdíjazás nem jár, és nem tudja, hogy számos munkahelyen a munkavállalók kiszolgáltatottak. Ez az álságos hivatkozás, hogy rendben van a munka törvénykönyve, rendben van az a szabályozás, amit önök hoztak a minimálbérre, egyszerűen nem felel meg a valóságnak.

Azt szeretném kérni, hogy nézzenek szembe ezzel a helyzettel, és ne rontsák tovább a munkavállalók helyzetét azzal, hogy a munkahelyi kiszolgáltatottsághoz még törvényi hátteret is teremtenek.

Harmadrészt az sem felel meg a valóságnak, hogy az európai uniós normákhoz igazodna ez a szabályozás, mert az Unió irányelvei kimondják, hogy az úgynevezett jóléti elv alapján egy országban már elért vívmányokat nem kell az uniós irányelvek szerint korrigálni és rosszabb kondíciókat bevezetni.

Summa summárum, egyetlen érve nem áll meg a Fidesz képviselőcsoportjának és a kormánynak, ugyanakkor nagyon fontos lenne, hogy ebben az ügyben a szabályozás ismét garantálja a munkavállalók biztonságát. Ezért kérem önöket, hogy támogassák ennek az indítványnak a napirendre vételét.

Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  286  Következő    Ülésnap adatai