Készült: 2020.03.28.11:04:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

248. ülésnap (2009.11.30.), 56. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:00


Felszólalások:  Előző  56  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A választók 4,6 százaléka szavazott a Magyar Szocialista Pártra a csornai időközi országgyűlési választáson. A választók olyan döntést hoztak, mely egyértelművé teszi, hogy nem kívánnak olyan vezetőket, akiket a szocialisták neveztek ki. Nem kívánnak együttműködni önökkel és az önök által kinevezett szocialista párttagokkal.

Ezek után ön anélkül, hogy szakmai véleménnyel alátámasztotta volna a döntését, a Magyar Nemzeti Galéria élére egy aktív szocialista pártkatonát nevezett ki, a Magyar Országos Levéltár élére pedig egy megbízható régi elvtársat, aki a Magyar Levéltárosok Egyesületének elnöke szerint nem felel meg azoknak a kritériumoknak, amelyeket ma a levéltár vezetőjével szemben támasztani kell.

Tisztelt Miniszter Úr! Hogy mennyire szűk látókörű az ön kinevezési politikája, és mennyire csak a párthoz való hűség számít önnek, azt jól mutatja, hogy ön nem törődik sem a jogszerűséggel, sem a szakmai szempontokkal, hiszen Monok Istvánt, az Országos Széchényi Könyvtár vezetőjét szakmai felháborodást kiváltva, a jogszabályokat megsértve váltotta le. De ugyanígy tett az Iparművészeti Múzeum vezetőjével, Takács Imrével is. A Széchényi Könyvtár igazgatói pályázata esetén a jelöltet meg sem hallgatták. A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának a kinevezése is példátlan, ugyanis még sosem fordult elő, hogy ne régészt bíztak volna meg az intézmény vezetésével. Tudja, miniszter úr, aki jó munkát végez a Római Magyar Akadémia élén, nem biztos, hogy jó vezetője lesz a Magyar Nemzeti Múzeumnak, de majd meglátjuk.

Tisztelt Miniszter Úr! A legnagyobb botrány azonban a Magyar Nemzeti Galéria vezetőjének kinevezése. Ön olyan helyzetet teremtett, hogy el sem indult más a pályázaton. Már hónapokkal a pályázat kiírása előtt mindenki arról beszélt, hogy nem érdemes pályázni, mert úgyis az önök embere, Csák Ferenc győz. És így is lett.

De ki is az a Csák Ferenc, akit ön a Magyar Nemzeti Galéria élére kinevezett? Gyurcsány Ferenc politikai komisszárja. A soproni országgyűlési választáson az MSZP jelöltjeként leszerepelt, mivel a szavazatok 17,7 százalékát szerezte meg. Igaz, ez manapság jelentős szocialista támogatásnak számít. Persze, Gyurcsány Ferenc kinevezte, nem hagyta pozíció nélkül Csák Ferencet, hiszen Gyurcsány megbízottjaként a Miniszterelnöki Hivatalban a nyugat-pannóniai együttműködés koordinátora lett, majd az Európa kulturális fővárosa Pécs 2010 miniszteri biztosa, abban az időben, amikor semmi nem épült Pécsen. Majd Gyurcsány Ferenc Csák Ferencet az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkárának nevezte ki. Ezután szakállamtitkár lett, és ebből a pozícióból pályázta meg a Nemzeti Galéria főigazgatói posztját.

Kérdezem miniszter úrtól, miért jelent előnyt az MSZMP- vagy az MSZP-tagsági könyv a nemzeti kulturális intézmények vezetői megbízásánál. Miért nem szakmai szempontok alapján döntött a nemzeti kulturális intézmények vezetői kinevezésekor?

Várom válaszát. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  56  Következő    Ülésnap adatai