Készült: 2020.04.05.16:30:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

184. ülésnap (2008.12.08.), 75. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:17


Felszólalások:  Előző  75  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! A Magyar Nemzeti Vagyonkelező Zrt. nyilvános pályázatot hirdetett a Hunnia, az Objektív és a Budapest Filmstúdió megvásárlására. Emlékszünk, hogy a filmvagyont eddig is milyen gyanús módon kezelték a szocialisták. Éveket késtek azzal, hogy végrehajtsák a filmtörvény rendelkezését, miszerint a nemzeti filmvagyonba tartozó filmalkotásokat a Nemzeti Filmarchívumhoz kell átadni. Ráadásul gyanús körülmények között mozgott 900 millió forint a filmstúdiók között ekkor. Most itt az újabb probléma, a három stúdió eladása. A stúdiók eladásának körülményei ellen tiltakozik a Magyar Producerek Szövetsége is.

Tisztelt Miniszter Úr! A Magyar Producerek Szövetsége szerint a pályázati kiírás nem biztosítja az esélyegyenlőséget, minden szakmaisággal és üzleti szemponttal ellentétes, hiszen a Magyar Mozgókép Közalapítvány alapítói jogát gyakorlók óriási előnyt élveznek az alapítás óta alakult, üzleti alapon működő cégekkel szemben. Pedig ezek az új filmes cégek sokkal meghatározóbb szereplői a magyar filmes világnak ma, mint azok, akiket a pályázat előnyben részesít. Már megint bennfentes, látszatnyilvános pályázat keretében akarják eldönteni a magyar filmvagyon sorsát. Ráadásul a pályázati kiírás ellentétes a későbbiekben megkötendő szerződés tartalmával, és például a szerződéstervezet teljesen értelmetlen, megvalósíthatatlan értékcsökkentő feltételeket ír elő az új tulajdonos számára.

Tisztelt Miniszter Úr! A kiírásból a filmes szakma számára egyértelmű, hogy a Hunnia Filmstúdiót, a Budapest Filmstúdiót és az Objektív Filmstúdiót csak a jelenlegi vezetők vehetik meg. Ön szerint is így van ez? Csak ők vehetik meg az említett társaságokat? Ráadásul a három társaság privatizációjával a Magyar Mozgókép Közalapítvány alapító jogait is eladják, így adhatóvá-vehetővé válik ez a jog, ami beláthatatlan következményekkel jár a magyar filmszakma jövőjére.

Miniszter Úr! Haladéktalanul vonják vissza ezt a privatizációs pályázatot! (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  75  Következő    Ülésnap adatai