Készült: 2020.07.07.12:03:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

234. ülésnap (2009.10.20.), 62. felszólalás
Felszólaló Dr. Lamperth Mónika (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:01


Felszólalások:  Előző  62  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Én még akkor kértem szót, amikor az "Út a munkához" program kérdésében zajlott itt disputa a parlamentben, és szeretnék néhány érvet elmondani amellett, hogy miért van erre szükség. Mert az kétségtelen, hogy egy ilyen nagyon nehéz költségvetési időszakban, amikor kisebb a torta, amit közösen meg tudunk sütni, és sajnos sok területre, ahova szívünk szerint mi is adnánk több pénzt, egyszerűen nem lehet megtenni, mégis van néhány olyan tétel, ahol növekszik a költségvetési támogatás, merthogy értékalapon ezt fontosnak tartja a kormány és a Magyar Szocialista Párt.

Mi nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy ha átmenetileg is, de olyan emberek is munkához jussanak, akik egyébként évek óta nem tudtak dolgozni, vagy azért, mert a térségben nincsen munka, vagy azért, mert alacsony képzettséggel egyébként is szinte lehetetlen, hogy munkához jussanak. Van itt sok szakmai megfontolás. Mondták néhányan, hogy ez visszavezet-e a tartós munkaerőpiacra vagy sem, de egy dolog egészen bizonyos: én járva az országot, sok polgármesterrel beszélve, főleg a kis falvakban ez a program nagyon jól működik.

Kilencvenezer ember kapott ebben az évben ennek a programnak keretében munkát. Sok olyan ember tudott most rendszeres munkához és fizetéshez jutni, akinek eddig nem volt erre lehetősége. Van-e ennél fontosabb egy költségvetésben, mint hogy munkához segítsük a legszerencsétlenebb helyzetben lévő embereket? Ezért az "Út a munkához" program a jövő évi költségvetésben nagyobb támogatást kap, mert azt akarjuk, hogy főleg a kistelepüléseken, de olyan városokban is, ahol másfajta munkához nem jutnak hozzá, kapjanak munkalehetőséget az emberek. A munka, a munkavégzés az MSZP és a kormány számára prioritás a jövő évben is.

Köszönöm, elnök úr. (Taps az MSZP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  62  Következő    Ülésnap adatai