Készült: 2020.06.03.14:06:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

237. ülésnap (2005.06.14.), 24. felszólalás
Felszólaló Dr. Soós Győző (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Költségvetési bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 4:17


Felszólalások:  Előző  24  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SOÓS GYŐZŐ, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! A költségvetési bizottság általános vitára alkalmasnak találta az előterjesztést. Úgy ítélte meg, hogy a szabályozás szükséges és időszerű.

Időszerű, még akkor is, ha szokatlan időben, nyáron, a tavaszi ülésszak utolsó napján kerül benyújtásra ez a törvénytervezet, hiszen van egyfajta kényszer is, a közigazgatási hatósági eljárások és szolgáltatások új rendje mindenféleképpen indokolttá teszi az új szabályozást, és akkor már egy menetben természetesen mást is szabályozunk. Továbbá indokolt és időszerű azért is, mert hiszen a kormány elhatározta a száz lépés programját, és következetesen keresztülviszi, s ennek egyik kis lépéscsoportja, hogy az adóigazgatás rendjében is rendet vág.

Várhatóan a törvény elfogadásával egyszerűsödik az eljárási rend. Mindenféleképpen egyszerűsödik a munkaadóknál, illetve az egyéni adózóknál és a magánszemélyeknél, ugyanakkor közmegegyezés volt a bizottságban abban, hogy az adóhatóságnál persze nem egyszerűsödik az eljárás, az adóhatóságnak igencsak fel kell készülnie többletmunkákra.

Szigorodik is az eljárás az új rend szerint, ez a szigorodás nagyon időszerű. Reményeink szerint a szigorítás nemcsak törvényekben lesz majd meg - sok esetben megvolt törvényekben -, hanem a valóságban is be lesz tartva. Összhangot teremt tehát a Ket.-tel - Ket.-nek nevezem most már a közigazgatási eljárási törvényt -, a szabályozás szinkronban van a közigazgatási szabályozással, ez már csak azért is fontos, hiszen a kettő együtt, tehát a közigazgatási eljárási törvény és az adóigazgatási eljárási törvény egymást mintegy kiegészítve működik az adóigazgatásban, vagyis a közigazgatási eljárási törvény mintegy alapszabályként működik.

Alkalmazkodik ez a törvénytervezet a megváltozott körülményekhez is. Utalnék itt elsősorban az új adórendszerre - újnak nevezem a mai adórendszerünket, hiszen nemrég volt 1988, amikor egyáltalán bevezetésre került. Akkor egészen más tulajdonviszonyok voltak, és azt hiszem, természetszerű volt, hogy az állami vállalatokat meg lehet terhelni azzal, hogy a munkavállalóik adóbevallását elkészítsék. Azt hiszem, hogy nagyon-nagyon ideje, hogy most már ezt a kötelezettséget a zömmel nem állami munkaadókról levegyük, és aki akarja, annak az adóhatóság elkészíti majd az adóbevallását; ha nem akarja, akkor önadózó lesz.

Időszerű egyébként, és az alkalmazkodást jelenti az is, hogy időközben az évek során jelentős mértékben megváltoztak az adat-nyilvántartási, adatszolgáltatási rendszerek. Az idő rövidsége miatt csak utalnék az elektronikus úton való adatszolgáltatásra, illetve a gépi adathordozókra, ami most már évek óta működik. Védelmet is nyújt ez a munkavállalóknak - az egyéni adó- és járulék-nyilvántartásról van elsősorban szó. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy világossá teszi, ki és mennyi adót fizet a közpénzekbe. Egyszerűsíti a befizetések rendjét. Korábban elhangzott az előző felszólalásokban is, hogy az összevont számlák az, ami elsősorban egyszerűsítést jelent. Remélhetőleg ebben is sikerül majd megoldani a nem könnyű feladatot.

(10.10)

Összességében jelentős horderejű változásokat tartalmaz ez az Art., de időt enged a sok-sok határidővel, hiszen öt határidőt fogalmaz meg, e tekintetben is egészen újszerű ez a törvénytervezet. Nemigen emlékszem olyan törvénytervezetre a parlamentben, amelyben öt hatálybalépési időpont lett volna, de ez nagyon fontos azért, mert hiszen időt enged a felkészülésre, az alkalmazkodásra az adózóknak, az adóhatóságnak is.

Összességében: mindezen pozitívumok mellett a törvénytervezetet a költségvetési bizottság általános vitára alkalmasnak találta.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  24  Következő    Ülésnap adatai