Készült: 2020.06.03.18:04:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

137. ülésnap (2004.03.30.), 71. felszólalás
Felszólaló Dr. Soós Győző (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Számvevőszéki bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 1:26


Felszólalások:  Előző  71  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SOÓS GYŐZŐ, a számvevőszéki bizottság előadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A számvevőszéki bizottság tegnapi ülésén megtárgyalta az előttünk lévő törvénytervezetet, és egyhangú szavazással azt általános vitára alkalmasnak találta. Megállapította a bizottság, hogy ismét egy olyan törvénytervezet van előttünk, amelyik az európai uniós jogharmonizációt szolgálja, ezúttal a Nemzeti Bank függetlenségét erősítve.

A törvénytervezet két fő irányba mozdul el. Az egyik az elnök rendeletalkotási jogának pontosítása, pontosabban részletszabályainak kidolgozása, ami szintén a jegybanki függetlenséget erősíti. Itt rendeletben fog az elnök rendelkezni többek között az alapkamat mértékéről, a tartalékráta kiszámításának módjáról. A törvénymódosítás másik iránya az Európai Központi Bank által javasolt módosítások törvényi keresztülvezetése. Ezek között természetszerűleg vannak technikai jellegűek, és vannak olyanok, amelyek kifejezetten a függetlenséget erősítik; így az alaptőke törvényben történő szabályozását írja elő.

Összességében: még egyszer megismétlem azt, hogy a számvevőszéki bizottság általános vitára alkalmasnak minősítette, teljes egyhangúsággal.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  71  Következő    Ülésnap adatai