Készült: 2020.11.25.23:33:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

10. ülésnap (2010.06.01.), 72. felszólalás
Felszólaló Dr. Dorkota Lajos (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:57


Felszólalások:  Előző  72  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. DORKOTA LAJOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Örömmel hallom a vitát, ugyanakkor 20 éve gyakorló önkormányzati képviselőként én úgy kezdtem Dunaújvárosban, hogy 29 tagú volt a testület, és ha még emlékeznek képviselőtársaim, akkor közvetve választott polgármestert a testület. Utána '94-ben módosították a törvényt, közvetlenül választottak, és csökkentették a képviselők létszámát, a mi esetünkben 26-an vagyunk.

Most a benyújtott törvénytervezetünk jelentősen, 40-50 százalékkal csökkenteni fogja a képviselő-testületek létszámát, ez nálunk 14, plusz a közvetlenül választott polgármesterrel 15 lesz.

Ezekhez a feladatokhoz, ha meg akar felelni egy önkormányzat, bizony szakértőkre is szükség van. Sokkal becsületesebb és tisztességesebb valóban, ha az alpolgármestert felkérik, hiszen a csökkentett testületben valóban a szakmai alkalmasság nem garantált. Valljuk be őszintén, hogy minél nagyobb egy település lélekszáma, annál biztosabb, hogy a pártok által delegáltakat fogják megválasztani. Előre ez nem látható, hiszen majd a választás éjszakáján derül ki. Előfordulhat, hogy a testületbe nem kerül be olyan szakember, akinek a munkájára szükség van.

Jelen törvénytervezet egyébként nagyon praktikus és célszerű, biztosítja azt, hogy a polgármester javaslatára olyan szakember kerülhessen be külső alpolgármesterként, akivel mind a testület, mind a polgármester együtt tud dolgozni. Mi több, adott esetben egy célfeladatra kérik fel, mert egyébként később megvonható tőle ez a jogkör és hatáskör, és nem kell feleslegesen tovább fizetni vagy finanszírozni. Úgyhogy kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy így nézzék ezt a jogszabálytervezetet, így vizsgálják meg. Meggyőződésem egyébként, hogy mind az MSZP, mind a Jobbik, amennyiben megfelelő súllyal az önkormányzatokban részt vesz vagy részt vett, értékelni fogja ezt a törvénymódosítást, és támogatni fogja.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  72  Következő    Ülésnap adatai