Készült: 2019.11.15.04:12:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

315. ülésnap (2013.10.24.), 88. felszólalás
Felszólaló Gúr Nándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  88  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Vigh Képviselőtársam! A Jobbik által támogatott Fidesz családtámogatási programja arról szól, hogy közel négy év leforgása alatt a legjobb kereseti pozícióban lévő és a legrosszabb kereseti pozícióban lévő 10 százaléka az embereknek hét és félszeres eltérésből kilencszeres eltérésbe ment át, azaz messze mértékadó módon nőttek a különbségek. Na, ez az, ami az önök családtámogatási politikája: akinek kevesebb van, legyen még kevesebb, akinek pedig van, annak legyen még több.

A családpolitikájuk alapját képezi az is, ami a szélesedő és a mélyülő szegénységgel párosul: ma Magyarországon 4,5 millió ember kell hogy a létminimum alatt éljen; több mint 1,5-1,6 millió ember az, aki a szegénységi küszöb alatt él; százezrével éheznek a gyermekek - ez az önök családpolitikája. Az az önök családpolitikája, hogy Európa-csúcsos áfát, 27 százalékos áfát működtetnek. Tudja, az áfa - szokták mondani - a szegények adója (Közbeszólások a kormánypártok soraiból: Az az infláció! - Összekevered a szezont a fazonnal!), mert fogyasztani, élni annak is kell, aki nem olyan tehetős és nem olyan gazdag. 27 százalékos - ne feledjék el: 27 százalékos - áfát működtetnek. Szégyen, amit csinálnak, szégyen, az ígéreteiket pedig semmibe nem veszik! A költségvetés beharangozását megelőzően arról beszéltek, hogy hogyan és milyenképpen fogják majd csökkenteni; beszélni tudnak róla, megcsinálni viszont nem csinálják.

Önöket nem érdeklik azok, akik a mindennapjaikat megszenvedik, önöket nem érdeklik azok, akiknek azért kell küzdeni, hogy holnap meg holnapután is enni tudjanak adni a gyereküknek. Önöket nem érdeklik azok, akik hétről hétre vagy hónapról hónapra élik az életüket; akiknek azt kell meggondolni, hogy mikor mire fordítják a megszerzett javaikat, és ha 50 ezer forintos nagyságrendű rendkívüli kiadással kell szembenézni, azt nem tudják megoldani. Önöket ezek az emberek nem érdeklik, pedig a társadalomban sajnos (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) többségében ők vannak jelen.

Elnök úr, köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  88  Következő    Ülésnap adatai