Készült: 2020.08.14.17:03:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

197. ülésnap (2009.03.17.), 160. felszólalás
Felszólaló Pál Tibor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Önkormányzati és területfejl. bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 4:19


Felszólalások:  Előző  160  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PÁL TIBOR, az önkormányzati és területfejlesztési bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az önkormányzati és területfejlesztési bizottság február 25-én megtárgyalta az előttünk lévő jelentést, 13 nem ellenében és 15 igen szavazattal általános vitára alkalmasnak tartotta a bizottság.

Természetesen az önkormányzati bizottságban a vita kevésbé a gazdasági ügyekről szólt, inkább az önkormányzati területet, az önkormányzati szférát érintette a vita fő vonala. Sok olyan példa került elő, ami az elmúlt 17 évben az önkormányzatok világában megtörtént. Meg is fogalmazódott egyébként a bizottsági ülésen, hogy kár, hogy a jelentés nem tér ki az önkormányzati lakások, helyiségek privatizációjára.

Itt örömmel hallottam, hogy a gazdasági bizottság részéről volt kezdeményezés arra vonatkozóan, hogy folytatódjon a munka. Ha ez megvalósul, akkor tudom közvetíteni a bizottságnak azt a javaslatát, hogy egészítsük ki az önkormányzatok területén történt privatizációval ezt a jelentést. Hiszen látható volt, hogy voltak olyan önkormányzatok, amelyek több tízezer lakást kaptak a megalakulásuk után, és ott szó sem volt átadás-átvételről, csak egy formai aláírás történt. Ugyanúgy igaz ez a több ezer üzlethelyiségre, ahol sok esetben az sem volt világos, hogy ki a bérlő, milyen tevékenységet végeznek az üzletben. Aztán persze ezek később rendeződtek. Úgyhogy, ha folytatódik ez a munka, akkor azt gondolom, hogy jó lenne, ha kitérne nagyobb mértékben az önkormányzati területre is.

De kétségtelenül azért az elmúlt időszaknak nagy előnye, hogy a privatizáció során valamifajta rend mégiscsak keletkezett az önkormányzati szférában, hiszen szépen sorban eladták a lakásokat, értékesítették az üzlethelyiségeket, kialakult a tulajdonosi kör, világossá vált, hogy mi az, amivel az önkormányzat rendelkezik, és mi az, amivel nem az önkormányzat rendelkezik. Nagyon sok vitatott tulajdonosi helyzetet sikerült rendbe hozni. Ez is ennek az elmúlt időszaknak az eredménye.

Ma már azt lehet mondani, hogy az önkormányzatok jobban tudnak gazdálkodó tevékenységet végezni, sokkal inkább a gazdaszellemet tudják megvalósítani az önkormányzatokban, mint azt korábban tették, hiszen átlátható a vagyon, tudják, hogy melyiknek van bérlője, illetve melyiknek ki a tulajdonosa.

A bizottsági ülésen az is elhangzott, hogy azért a privatizáció az önkormányzatok területén hozott egy nagyon komoly változást; egy másfajta szemléletet, egy munkakultúrát jelenített meg. Különösen például a főváros esetében hangzott el, hogy a különböző szolgáltatóknál azért egy komoly fejlesztés és másfajta munkakultúra jelent meg, mint ami korábban jellemezte ezeket a szolgáltatókat. Hiányként persze az is megfogalmazódott, hogy az ügyfelekkel való kapcsolattartásban van még azért rendeznivaló, de kétségtelen, hogy nagyfokú fejlesztés, modernizálás történt ezeken a területeken.

Egy nagy társadalmi "gazdálkodj okosan"-nak lehetünk a részesei, és az látszik ebből a jelentésből, amiben nagyon érdekes cégek, a Patyolat, a Gelka, a Bizományi Áruház vagy a Centrum Áruház, vagy a Mézes Mackó jelenik meg.

Azt gondolom, hogy kétségtelenül azért köszönetet kell mondani az előkészítőknek, hogy egy ilyen anyag egy leltárt hoz elénk, és ezt láthatjuk. Igaz az, hogy azért ez mindig egy politikai vita alapját adja, de mint jeleztem, az önkormányzati bizottságban inkább az önkormányzati területről volt szó.

A jelentés értékének tartottuk, hogy áttekinti ezt az időszakot, hogy egy szervezett folyamatot mutat be, és ahogy itt is elhangzott, azt a privatizációt, azt a magángazdaságot segítette elő, ami az elmúlt időszakban jellemző volt, és ami a gazdálkodást, illetve gazdagondolkodást az önkormányzatok területén elősegítette. Ez ennek az időszaknak kétségtelenül eredménye, ezért tartottuk támogatandónak a jelentést.

Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  160  Következő    Ülésnap adatai