Készült: 2020.08.11.23:25:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

122. ülésnap (2008.02.12.), 52. felszólalás
Felszólaló Pál Tibor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:31


Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PÁL TIBOR (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az az igazság, hogy nem túl nagy paragrafusszámmal rendelkező két törvénytervezet van előttünk; az egyik három, a másik öt paragrafust tartalmaz. Amikor én ezeket elolvastam, őszintén bevallom, hogy szociálpolitikusként nem a gazdasági problémák kerültek előtérbe, úgyhogy nagyon érdekes volt hallgatni azt a vitát, amit itt a költségvetési bizottság tagjai, gazdaságpolitikusok tartottak. Én magam ezen két törvény néhány paragrafusához ezért nem is gazdasági szempontból szeretnék hozzászólni, nem a gazdálkodók szempontjából, hanem érzékeltetve azt, hogy ugyan kevés paragrafusról van szó, mégis azt mondhatjuk, hogy 10 millió embert érint ez a néhány paragrafus, ugyanis mint fogyasztók vagy mint vásárlók azért nap mint nap szembe fogunk találkozni azokkal a szabályokkal üzletekben vagy vásárlások kapcsán a plázákban, amit ez a törvény tartalmaz az 1 és 2 forintosok bevonásával és a kerekítési szabályokkal kapcsolatban.

Tudom, hogy persze a mi számunkra, akik ebben benne vagyunk bizottsági üléseken, vagy akár épp itt a parlamenti vitában erről beszélünk, teljesen világos, hogy hogyan is alakulnak ezek a szabályok, de én egészen biztos vagyok benne, hogy azért nagyon sok vita lesz majd egy-egy kisboltban való fizetésnél. Nem biztos, hogy épp a fővárosban, valószínű, hogy kisebb települések kis üzleteiben, amikor majd egy-egy nénike vagy bácsika fizet, és ott a kerekítés gondjai előkerülnek; nem bántva ezzel az ő matematikai tudásukat, de lesznek ebből gondok és viták. Ezért azt tartom fontosnak, hogy ennek a törvénynek a nyilvánossága megfelelően legyen kialakítva, nem feltétlenül a könyvelés szabályait vagy éppen az adózási vagy egyéb szabályokat tekintve, hanem azt, hogy hogyan is kell majd alkalmazni ezt a törvényt.

Mádi képviselő úr jelezte, hogy már a tévében láthatunk egy reklámot ezzel kapcsolatban. (Mádi László: Rádióban, újságban is.) Rádióban is és újságban is. Bizonyos értelemben jó ez, hiszen már előre felhívja a figyelmet arra, hogy rövidesen egy ilyen helyzettel kerülnek majd szembe az emberek, és erre készülni kell. Nem azt a jogi kérdést tartom most fontosnak, hogy a törvény elfogadása előtt már megjelent a reklám, megéltünk már ilyet, hogy egy, még előkészítés alatt lévő törvény vagy program előtt már megjelentek annak a nyilvánossági elemei, a reklámjai, a felhívásai; szerintem ebben az esetben is jó, hogy ilyen történik. Valószínű, hogy sok konfliktust lehet majd elkerülni, ami a fogyasztóvédelem erősítését fogja szolgálni, hiszen tudjuk, hogy ma elég sok esetben van, hogy mondjuk, lejárt határidejű termékeket árulnak vagy rossz minőségű árut. Azt gondolom, a kerekítés szabályai is ebbe a körbe fognak bekerülni, ezért fontos, hogy a fogyasztóvédelem a szemünk előtt legyen.

Én nagyon jónak tartom azt, hogy a különböző állami ellátások, a segélyek juttatása esetén egy felfelé való kerekítés lép érvénybe, vagy az működik. Megnyugtató számunkra az is, hogy ennek forrása a költségvetésben rendelkezésre áll. Ahogy itt szó volt róla, polgármesterek, önkormányzati képviselők tudják nagyon jól, hogy azért akik segélyből élnek, az ő számukra minden forint fontos és meghatározó lehet. Ebben az esetben ez egy nagyon jó irány, valóban támogatható, és egy ésszerű, célszerű irányt tartalmaz.

Azt kell mondanom, hogy attól függetlenül, hogy az 1 és 2 forintosok bevonásra kerülnek, még persze valamifajta szimbolikus jellegük továbbra is megmarad. Emlékeztetem képviselőtársaimat arra, hogy amikor a fillér bevonásra került, azóta is a mondás megmaradt, hogy leesett a 20 filléres, vagy éppen a tantuszra is lehet ugyanezt mondani.

(11.00)

A "minden forintnak meglesz a helye" tovább fog élni a nyelvünkben és a hétköznapunkban. Azért ez fontos, hiszen a forint történetét végignézve jó, ha ezt továbbra is megtartjuk, erre Varga úr is utalt a hozzászólásában.

Összességében azt szeretném erősíteni, hogy ez a törvény - ahogy már jeleztem is - nem sok paragrafusból áll, de szinte mindenkit érint az országban, ezért a nyilvánossága nagyon fontos, az arra való figyelemfelhívás, hogy hogyan is történik majd a kerekítés, hogyan is kell ezt értelmezni. A gazdasági szereplőknek pedig az elszámolásnál, azt gondolom, egy másik metódust kell majd figyelembe venni.

Látva a törvény tartalmát, gazdaságosságát, és hallgatva a gazdaságpolitikusok vitáját, azt gondolom, valóban jó irányú és célszerű lépés az, amit ez a néhány paragrafus tartalmaz, és az elhangzott módosító indítványok valószínűleg továbbjavítják a törvényalkotó szándékát. De jelzem, hogy az egyszerű emberek számára a hétköznapokban, ha nem megfelelő a nyilvánosság, akkor valószínűleg elég sok konfliktust fog tartalmazni, amit jó volna elkerülni a későbbiekben.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai