Készült: 2020.06.06.20:27:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

313. ülésnap (2013.10.21.), 45. felszólalás
Felszólaló Kontrát Károly (Fidesz)
Beosztás Belügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 3:41


Felszólalások:  Előző  45  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormányprogramban leszögeztük: a rend érdekében nemzeti ügynek tekintjük, hogy új rendőrség szülessen.

(15.10)

A magyar emberek számára az államnak elsősorban védelmet és biztonságot kell szolgáltatnia, amire csak egy értékeiben, gondolkodásmódjában, mentalitásában megváltozott és megújult rendőrség képes. A közmegbecsülést nehéz munkával helyreállítottuk. 2010-ben kifizettük a rendőrség több mint 4 milliárd forintos adósságát, új vezetést, új irányt adtunk a rendőrségnek, új, szigorú törvényeket alkottunk itt a parlamentben. Ilyen volt a szabálysértési törvény, amiben elzárással büntethetővé tettük a kis értékű lopásokat vagy a három csapás törvény, a büntető törvénykönyv módosítása, amelyben a súlyos, erőszakos, személy elleni bűncselekményeket elkövetőket akár tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre is lehetett ítélni.

A nemzeti együttműködés kormánya programjában vállalta, hogy 3500 új rendőr fog szolgálatot teljesíteni, 2010-ben 33 450 hivatásos látott el szolgálatot, 2012-ben ez a szám 36 600 hivatásos állományút tett ki. A hivatásos állomány rendszeresített létszáma a 2013. január 1-jei állapot szerint 37 116 fő volt, a rendőrség teljes létszáma pedig megközelítette a 48 ezer főt.

Tisztelt Országgyűlés! Látható, hogy a rendőrség létszáma a határozott és jó döntéseknek köszönhetően növekedésnek indult. A 2012. évre a pályaelhagyók száma 25 százalékkal csökkent. Ez az adat 2013 első-nyolcadik hónapjaiban még tovább csökkent. Ön említette, hogy 600 fő hagyta el 2013-ban a testületet. Jó tudni, hogy ennek jelentős része nem önszántából, hanem a testület döntése alapján távozott a testületből. Tehát 2012-ben egyértelműen kedvező irányba fordult a rendőrség létszámhelyzete, a körzeti megbízotti státusokat 99 százalékban feltöltöttük. Örömmel tapasztaljuk, hogy évről évre egyre többen jelentkeznek a rendészeti szakközépiskolákba és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre egyaránt.

Vannak még hiányosságok, nem lehetünk teljesen elégedettek, azonban jó úton járunk. Folyamatosan fejlesztjük a rendőrség technikai felszerelését, új hírközlési rendszert építettünk ki, új járműveket adtunk át, az elmúlt év december 21-én 1750 gépkocsival fejlesztettük az állományt, a járműállományt, 1250 járőri és 500 ügyintézői autót adtunk át. Ezeket az autókat pedig nem bérleti konstrukcióban bocsátottuk a rendőrség rendelkezésére, mint ahogy korábban a szocialista kormányok idején, hanem megvásároltuk, és ezzel 5 milliárd forint - még egyszer mondom, képviselő úr: 5 milliárd forintot - takarítottunk meg az adófizetőknek.

A 16 százalékos személyi jövedelemadó bevezetésével a rendőrség személyi állományának jelentős részénél nettó illetménynövekedés következett be. Az állomány azon tagjainál, ahol szükséges volt, bérkompenzációt alkalmaztunk. A tiszthelyettesek és zászlósok illetményének rendezése érdekében 2012-ben bevezettük, és azóta is folyamatosan fenntartjuk a havi 14 ezer forint összegű kiegészítő juttatást, amelyet időkorlát nélkül a jövőben is biztosítani fogunk.

Tisztelt Képviselő Úr! Ha önnek valóban fontos a közrend, a közbiztonság erősítése, a rendőrség sorsa iránt valóban aggódik, akkor arra kérjük, hogy szavazza meg a 2014-es költségvetést, és támogassa a közrendet, közbiztonságot garantáló törvények elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  45  Következő    Ülésnap adatai