Készült: 2020.05.25.23:22:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

313. ülésnap (2013.10.21.), 43. felszólalás
Felszólaló Mirkóczki Ádám (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:04


Felszólalások:  Előző  43  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MIRKÓCZKI ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Önök 2010-ben rendet, biztonságot és hatékony rendőrséget ígértek egyebek mellett, ezzel szemben most sem rend, sem biztonság, sőt egyes helyeken szinte mintha rendőrség sem lenne.

Friss beszámolók és információk szerint egyre nagyobb arányban hagyják el a rendőrök a pályát, és talán azt sem túlzás állítani, hogy tömegesen. Orbán Viktor miniszterelnök a közelmúltban egy bulvárújságnak az életpályamodellel kapcsolatban a következőképp nyilatkozott: "Előbb a pedagógusok kerültek sorra. Úgy döntöttünk, hogy elsőbbséget adunk a gyermekeinket nevelő pedagógusnak, de most a rendőri állomány altisztjeivel kell foglalkozni, mert veszélyes pályaelhagyási jeleket látunk." Az elmúlt bő öt évben, tehát 2008 és 2012 között több mint 9 ezer rendőr távozott a pályáról, ami a jelenlegi, közel 48 ezer fős teljes foglalkoztatotti létszám csaknem ötödét teszi ki. Mindezen még a 2010-es kormányváltás sem segített, tehát önök sem tudtak ezeken a sajnálatos folyamatokon változtatni. Ebben az évben is január és augusztus között már több mint 600 dolgozó munkaviszonya szűnt meg. De mi is történik pontosan?

A rendőröknek alacsonyak a fizetéseik, nincs társadalmi megbecsültségük, és nincs korszerű eszközállományuk sem. Egy újságírónak nemrég egy 13 éve a pályán dolgozó nyomrögzítő a következőket mondta egy bűncselekmény helyszínén: "Uram, ennek így semmi értelme. Elegem van abból, hogy csak papírokat gyártunk, az eredmény legcsekélyebb reménye nélkül." Mára, ha minden igaz, ez az úriember már le is szerelt. Ez nem szorul kommentárra. Egyre több a panasz, és az állományból nagyon sokan csalódottak, de nem kizárólag a pénztelenség miatt. Kilátástalannak tartják a munkájukat, sajnos ma már egy általános betöréses bűncselekmény felderítése szinte reménytelen a rendőrség egyes elmondásai szerint. Tisztességből elvégzik a kötelező feladatokat, de közben egy percig sem ringatják abba a hitbe a károsultat, hogy a tőle eltulajdonított értéktárgyakat akár előkeríthetik. A rendőrök panaszkodnak az állomány szegényes felszereltségére, a bűnözőket inkább segítő jogszabályokra. Pedig önök mindig arra hivatkoznak, hogy az elmúlt időszakban több olyan jogszabály is született, például a szabálysértési törvény szigorítása, amely a bűnözés visszaszorítását célozta, sajnos azonban a rendőröknek a mindennapi és gyakorlati tapasztalatai egész mást mutatnak.

Az viszont annál inkább magyarázatra szorulna, hogy önök három és fél éve tűrik ezt a nagyon sajnálatos folyamatot. Mellébeszélnek, pótcselekvéseket végeznek, és valljuk meg, hogy eseti és tüneti kezelésekkel próbálkoznak, amelyek érdemi változást nem hoznak.

A kérdésem az, hogy ha valóban komolyan gondolták annak idején, és komolyan gondolják ma is, hogy a rendőrség becsületét és hatékonyságát vissza kell állítani, akkor mit tesznek ennek érdekében. Várom a megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  43  Következő    Ülésnap adatai