Készült: 2020.08.05.23:39:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

3. ülésnap (2006.06.08.), 144. felszólalás
Felszólaló Jakab István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  144  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

JAKAB ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm a szót, és engedjék meg, hogy Herbály képviselő úrnak, illetve Gőgös képviselő úrnak is röviden hadd reagáljak. Igen, valamennyien sikeres Magyarországot akarunk, valamennyien sikeres magyar agráriumot akarunk, csak nem mindegy, hogy az eredmény milyen módon születik meg, mennyi idő alatt és milyen áldozatok árán.

Az agrárstratégia kérdése fölvetődött és a másik kérdés, a föld. Négy esztendeig vártunk arra, hogy az agrárstratégiát végre elkészítsék. Most ismét érezzük, hogy talán valami elkezdődött. Azt gondolom, tovább halogatni nem lehet, hisz felgyorsult világban élünk, és nagyon komoly döntések előtt állunk. Most gyakorlatilag hét évre határozzuk meg a költségvetést, a nemzeti források felhasználását legalábbis a mezőgazdaságban, a fejlesztésekben. Nem mindegy, hogy milyen módon születnek meg ezek a döntések.

(18.50)

A földkérdésre visszatérve: senki nem állította azt, hogy Magyarországon a nagyüzemek nem juthatnak földhöz, és nem gazdálkodhatnak. Itt egy dolgot kértünk és kérünk figyelembe venni: a termőföld több mint 50 százalékát a magángazdaságok művelik, használják. Ha megnézzük, hogy most a támogatásokhoz milyen szinten, különösen a fejlesztési források hány százalékát, a hitelek hány százalékát veszi igénybe ez a réteg, akkor kiderül, hogy nagyságrendileg alulmaradtunk.

Tehát mi azt állítjuk nagyon határozottan: semmi mást nem kell tennünk, mint azt, hogy az Európai Unió régi tagállamaiban jól bevált földpiac-szabályozást, birtokrendezést, amit ők már elvégeztek, figyelembe kell vennünk, és a jelenlegi átláthatatlan, kusza állapotokat mindenképpen számoljuk fel.

Egyetlen gondolatot még: olyan földértékesítések történnek ma (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy állattenyésztő gazdaságok, mivel nincs pénzük, hiszen tönkrementek a gazdaságok, ma fel kell hogy számolják az állattenyésztést (Az elnök ismét csenget.), mert elvonták a földjüket.

Köszönöm. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  144  Következő    Ülésnap adatai