Készült: 2020.09.19.15:50:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

293. ülésnap (2013.06.26.), 10. felszólalás
Felszólaló Lukács Zoltán (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:12


Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

LUKÁCS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Valóban titokzatos és sok titok lengi körül a kormány munkáját. Továbbra sem tudjuk, hogy Ángyán József állítása igaz-e, nevezetesen az, hogy a kormányból csak hat-nyolc embert delegál a miniszterelnök, a többieket pedig maffiacsaládok delegálják a kormányba. Továbbra sem cáfolta senki ezt a kormány részéről. Ez is egy titok.

A másik titok az, hogy miért gondolják azt, hogy az emberek nem tudnak számolni, miért gondolják azt, hogy ha ebben a teremben elmondanak ilyen statisztikai adatokat, azt az emberek nem tudják a saját számláikon ellenőrizni. Miért gondolják azt, hogy ha valamit megemeltek tavasszal 40 százalékkal, és abból 10 százalékot visszatesznek, akkor az emberek ezt nagy sikerként fogják megélni? Miért gondolják azt, hogy ha 10 százalék rezsicsökkentést adnak, majd pedig egy hét alatt 40-50 ezer forintnyi pluszadót tesznek rá az emberekre azon a tizenkét új adón kívül, amit a három év alatt rátettek, ami 100-150 ezer forintot vett ki éves szinten az emberek zsebéből, nos, miért gondolják azt, hogy az emberek ezt nem tudják összeadni és kijön nekik az, hogy a szaldó az ő számukra még mindig negatív? Ez az egyik titok.

De hát amióta elindult a nagy trafikmutyi-akciójuk, azóta szeretné megtudni egy ország, hogy mi történt ennek a hátterében. Szeretnék megtudni, hogy aki nyert, az miért nyert, aki nem nyert, az pedig miért nem nyert. Önök ebben is titokzatoskodnak, egész egyszerűen nem hajlandók nyilvánosságra hozni azokat a releváns tényeket és adatokat, amelyek alapján ezek a pályázatok összehasonlíthatók lennének, és ezekről a pályázatokról végre kiderülne, hogy miért nyert, aki nyert, és miért nem, aki nem. Természetesen az emberek már pontosan tudják, hogy mi volt a háttérben, és az a titokzatoskodás, ami körüllengi ezt az ügyet, csak megerősíti őket abban a hitükben, hogy nem volt tisztességes, nem volt törvényes és semmiképpen nem volt korrekt az az eljárás, ami a dohánykoncessziós pályázatok körül volt.

Pontosan hallotta az egész ország a fideszes politikusoknak azt a hangfelvételét, amely alapján egyértelműen bebizonyosodott, hogy politikai szempontok alapján osztották ki a dohánykoncessziós ügyeket. De hát mindenki tudja például a mi városunkban, Tatabányán, hogy a fideszes frakcióvezető asszony 18 éves kislánya véletlenül nyert nyilván négy darab trafikkoncessziót, de azért még egy ötödiket nyert az alkalmazottja is, hogy meglegyen a kerek szám. Mindenki tudja itt is, a városban is és az országban is, hogy ezek nem véletlenek. Ezek politikailag kiosztott ügyek voltak, egy 500 milliárdos piac lenyúlása. És tudjuk, hogy ezek a kishalak, ezek az apróhalak, akik a frakcióvezetőik, a vidéki politikusaik, azok haverjai, lánya, fia, sógora és egyéb családtagjai a jéghegy teteje, az igazi nagy biznisz valahol Lázár úr városa környékén keresendő, az 500 milliárd nagyobb része valahol ott hasznosul a Fidesz számára.

Hiába kéri szinte mindenki, hogy hozzák nyilvánosságra a pályázatokat, nem hozzák nyilvánosságra azokat, annak ellenére, hogy a miniszterelnök úr megígérte, hogy amikor alá lesznek írva a szerződések, minden releváns adat nyilvánosságra lesz hozva. Ehhez képest most a dohánymutyi zrt. föltett a honlapjára 3176 darab emlékeztetőt. Ez a 3176 darab emlékeztető semmivel több adatot nem tartalmaz, mint amit eddig is tudtunk. Föl van sorolva, hogy ki nyert, ki nem nyert, utána pedig 3176-szor ugyanaz a három oldal oda van fénymásolva, de olyannyira ugyanaz, hogy még az elütések meg a helyesírási hibák is 3176-szor ugyanott fordulnak elő ezekben az anyagokban. Ha azt gondolják, hogy ezzel bármit nyilvánosságra hoztak, nos, semmit nem hoztak nyilvánosságra, csak kínos helyzetbe hozták a miniszterelnöküket, aki ezt megígérte, és most önök és a dohánymutyi zrt. miatt sajnos hazugságba kell keverni a miniszterelnököt, mert ő megígért valamit, ami nem lett.

Hölgyeim és Uraim! Most pedig tovább akarják ezt a titkolózást folytatni, sőt meg akarják semmisíteni ezeket az adatokat, mert úgy tudjuk, hogy elkezdték visszaküldeni a győztes pályázatokat. Pont azért küldik vissza a pályázóknak, hogy aztán ott kézen-közön eltűnjön, és soha többet senki ne tudja ellenőrizni, hogy ez a pályázat korrekt és törvényes volt-e, vagy nem volt korrekt és nem volt törvényes, ahogy egyébként mi hisszük. Szeretnénk mondani, teljesen mindegy, hogy önök megsemmisítik-e, visszaküldik-e, elégetik-e vagy beleszórják a Csendes-óceánba ezeket a pályázatokat, egy biztos: ha ezek a pályázatok a következő időszakban, a kormányváltás után - hiszen alakul egy új koalíció, hallottuk is, hogy beismerte a fideszes politikus, hogy 2014-től új koalíció vezeti Magyarországot, és ez nagyon rendben van - nem lesznek ellenőrizhetők, akkor ezeket a pályázatokat így is, úgy is törvénytelennek, érvénytelennek tartjuk, és érvényteleníteni is fogjuk.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai