Készült: 2020.04.08.07:18:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

141. ülésnap (2011.11.24.), 194. felszólalás
Felszólaló Dr. Rubovszky György (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:01


Felszólalások:  Előző  194  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RUBOVSZKY GYÖRGY (KDNP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! A kormányfelhatalmazással kapcsolatban, ami a törvényben van, szeretnék hivatkozni, hogy szó szerint vettük át az 1991. évi XXXI. törvényt, húsz éve így van ez a lehetőség. Ha a mai törvényben nem lenne, akkor az lenne a vita tárgya, hogy miért korlátozzuk a kitüntetésalapítás jogát. Ez egy nagyon régi intézmény, nem szándékoztunk korlátozni, ez szó szerint megvolt és megvan.

Ami pedig arról szól, hogy ki dönt. Tessék visszaemlékezni, az ön által hivatkozott problémáknál volt olyan is, hogy a köztársasági elnök közölte, hogy nem írja alá az adott kitüntetést. A köztársasági elnök dönt, a törvényben benne van: a miniszterelnök előterjesztésére a köztársasági elnök dönt, és adja át, ez is a régi jogszabály pontos szövege.

Alapvetően az a fura az egész történetben, hogy egyetlenegy alapvetően fergetegesen új van ebben a törvényjavaslatban, és az a becsületrend; azt senki nem kifogásolta, senki nem támogatta, senki nem ellenezte. Az összes többi legalább nyolc éve hatályban van, tehát azok nem újak. Tehát alapvetően itt tessék szíves lenni; abból szeretnénk kiindulni, és azért mondtam, hogy vannak olyanok, amelyek kodifikációs szempontból nem is szerencsések. Az egyik kitüntetésnél azt mondja, hogy magyarnak és külföldinek adományozható, a másiknál nem mondja ki, csak indirekt lehet kiolvasni; azért, mert görcsösen ragaszkodtunk az eredeti törvényhez azért, mert az az elmúlt húsz év jogalkotásának egy kikristályosodott alakja, és nem akartunk (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) rajta változtatni.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  194  Következő    Ülésnap adatai