Készült: 2020.08.10.14:13:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

218. ülésnap (2009.06.22.), 190. felszólalás
Felszólaló Bencsik János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:31


Felszólalások:  Előző  190  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BENCSIK JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A Fidesz-KDNP-frakciószövetség a záróvitához benyújtott módosító indítványokat támogatja. Támogatjuk azért, mert ugyan lehetőséget biztosít a szolgáltatások szabad áramlására a továbbiakban is, de emellett a magyar mérnöktársadalom számára is megfelelő garanciákat fog biztosítani, hogy a törvény elfogadásakor hátrányos megkülönböztetés ne érje őket. A Fidesz-frakció az elmúlt hét hónapban is szakpolitikai szinten együttműködött annak érdekében, hogy az építésügy területén sikerüljön rendet teremteni, és sikerüljön a nehéz helyzetben lévő építésügy számára további megrendeléseket biztosítani. Hét hónappal ezelőtt kezdeményeztük az Országgyűlés gazdasági bizottságában, hogy kiemelten foglalkozzunk ezzel a kérdéssel, és ehhez társultak kormánypárti képviselőtársaink is, és ötpárti egyetértésben tudtuk benyújtani azt a 36 pontos határozati javaslatot, amelynek következtében ez a törvényjavaslat is idekerült a parlament elé.

Bár ennek a törvényjavaslatnak a vitája során voltak eltérő álláspontok, de a szükséges kompromisszumkészséggel, a szakmai szervezetek további bevonásával, a velük való egyeztetéssel el tudtunk oda jutni, hogy a Fidesz-KDNP-frakciószövetség ezt a törvényjavaslatot tudja támogatni. Ugyanakkor szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az építésügy területén az eddigi rendteremtés, az építésügy területén tevékenykedők közötti együttműködés átláthatóságának, szabályozhatóságának megteremtése önmagában nem elegendő arra, hogy a magyar építőipar talpon maradhasson az elkövetkezendő hónapokban.

(17.50)

A 14. napirendi pont keretében is foglalkozunk áttételesen az építőipar helyzetével. Arra kérjük képviselőtársainkat, hogy a gazdasági bizottság által benyújtott, az adózás rendjét érintő 36/A. § esetében a felfüggesztést szíveskedjenek támogatni. Ennek következében nagyon sok hazai kis- és középvállalkozás számára tudjuk biztosítani a túlélés lehetőségét, és tudjuk biztosítani a jelenleg adósságcsapdában lévő kisvállalkozások számára a faktorálás lehetőségét.

Ugyanakkor, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, tisztelt kormány, világossá kell tenni azt, hogy a továbbiakban csakis belsőpiac-élénkítő döntésekkel lehet elősegíteni az építésügy talpon maradását. Nem elegendő az uniós források által biztosított 1800 milliárd forint állandó felemlegetése, nem elegendő, mert ez a szinten tartást tudja legfeljebb biztosítani elsősorban a nagyvállalkozók számára. A mikro-, kis- és középvállalkozók alvállalkozóként sem tudnak bekerülni erre a piacra.

Tehát arra van szükség, olyan döntésekre van szükség, hogy a magánszektor számára tegyük lehetővé azt, hogy az építőipar belsőpiac-élénkítését a saját megrendeléseikkel tudják elősegíteni. Ezért tartjuk szükségesnek az épület-korszerűsítés áfájának kedvezményes 5 százalékos körbe történő átcsoportosítását, ezért tartjuk fontosnak a lakás szociálpolitikai támogatási és kamattámogatási rendszerének a visszaállítását, tartjuk fontosnak az energiahatékonysági alapoknak az egységesítését, megerősítését, a szén-dioxid-kvóta értékesítéséből származó költségvetési bevételek energiahatékonysággal egybekötött épület-korszerűsítésre történő felhasználását.

Tisztelt Képviselőtársaim! Innentől kezdve az ellenzéki Fidesz-KDNP-frakciószövetség csak abban az esetben tud együttműködni, hogyha a belsőpiac-élénkítő döntések is a parlament napirendjére kerülnek, mert csak ebben az esetben van lehetőség munkahelyek tízezreinek a megőrzésére. Tisztelettel kérjük, tisztelt kormánypárti képviselőink, azt, mivel önökön van a továbbiakban a sor, hogy hozzák meg ezeket az általunk szorgalmazott döntéseket, hozzák meg, tegyék lehetővé, hogy ebben mi is együtt tudjunk működni annak érdekében, hogy a kis- és középvállalkozások a továbbiakban munkához juthassanak.

Ha ez nem történik meg, akkor tovább fog haladni a lejtőn a hazai építőipar. A termelési volumen áprilisban 8,4 százalékkal csökkent az egy évvel ezelőttihez képest. Az első négy hónapban a termelés 5,7 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év hasonló időszakában. Csakis belsőpiac-élénkítés, belsőpiac-élénkítés - ehhez kérjük a kormánypárti képviselőtársaink és a kormány pozitív hozzáállását.

Köszönjük szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  190  Következő    Ülésnap adatai