Készült: 2020.07.10.19:02:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

245. ülésnap (2009.11.18.), 4. felszólalás
Felszólaló Teleki László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Expozé
Videó/Felszólalás ideje 1:29


Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TELEKI LÁSZLÓ, az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság előadója, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvény alapján a Magyar Köztársaság területén élő nemzeti és etnikai kisebbségek helyzetéről szóló, a 2007 februárja és 2009 februárja közti időszakot átölelő kétéves beszámolóját a társadalompolitika összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter benyújtotta, amelynek előkészítésében a Miniszterelnöki Hivatal nemzeti és etnikai kisebbségi főosztálya működött közre.

Az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság első helyen kijelölt bizottságként a 2009. november 16-ai ülésén - meghallgatva a Miniszterelnöki Hivatal nemzeti és etnikai kisebbségi főosztály főigazgatójának szóbeli kiegészítését - megvitatta, és 10 igen szavazattal, 9 nem szavazat ellenében, tartózkodás nélkül általános vitára alkalmasnak találta.

A többségi vélemény szerint a beszámoló a korábbi évekhez hasonlóan átfogó, táblázatokkal és statisztikai adatokkal is alátámasztott, megfelel a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvényben előírt kötelezettségeknek, jól illeszkedik az eddig benyújtott jelentések sorába. Ellenzéki oldalról főleg a kormány kisebbségi jogalkotási programjával és a kisebbségek költségvetési támogatásával kapcsolatban fogalmaztak meg kritikát.

A bizottság ennek megfelelően készítette el az országgyűlési határozati javaslatát, és terjeszti az Országgyűlés elé. Kérem a tisztelt Házat, hogy fogadja el a beszámolót.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai