Készült: 2020.07.08.07:11:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

223. ülésnap (2009.09.22.), 186. felszólalás
Felszólaló Teleki László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 6:15


Felszólalások:  Előző  186  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TELEKI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Megígérem, hogy nem fogok 15 percet beszélni, mert ha népszerű akarok lenni, akkor nagyon rövid leszek ebben a teremben. De mégis néhány kérdést kihagytam, mert nem volt arra időm, hogy elmondjam. Itt nagyon fontosnak tartom azt, hogy 2007-2008-ban történtek azok a dolgok, amelyek változások voltak a kisebbségek műsorszolgáltatásában, és 2008-ban én ezt már jeleztem az akkori beszámoló kapcsán, hogy 2007-ben ilyen folyamat indult el.

2008-ban újra nem látom azt, hogy a kisebbségi műsorok változtak volna. Mire gondolok? Ez idáig hétfőn és szombaton voltak a kisebbségi műsorok, most pedig a hétfői napon vannak a televízió műsoridejében a kisebbségi műsorok, ami azért is jelent problémát, mert akkor nagyon kevés ember tudja nézni, tehát maga az időpont alkalmatlan arra, hogy egyébként szóljon a kisebbségekhez, de még a többséghez sem tud szólni. Ezért kérném elnök urat, még akkor is, ha nem teljes mértékben tartozik az ORTT kompetenciájába, hogy ezt a kérdést mindenképpen vitassuk meg, hogy a kisebbségek védelme érdekében, ami egyébként nemcsak hazai, hanem nemzetközi jogviszonyban is nagyon fontos lehet, hogy ezt a kérdést kívánják-e kezelni, hogy újra akár a régi időpontokban, akár pedig egy más időpontban, de semmiképpen nem abban az időpontban, ami most van, mert az alkalmatlan arra, hogy igazán közvetítse az értékeket. Az a bizonyos 5 százalék, amit említettem, mindenképpen ebben benne lehet akkor, ha kellő időben és kellő súlyozottsággal kezelik ezt a kérdést.

A másik pedig ugyanilyen fontos kérdés. Van a másik műsor a rádióban, ami a Cigányfélórát jelentette. Ez teljesen megváltozott a tavalyi-tavalyelőtti évben. Ami azt jelenti, hogy szintén a műsoridő is, a mennyisége is megváltozott, mert egyórányi ideje volt eddig a kisebbségi műsornak, most pedig fél órája van. Azt már nem is merem felvetni, mert az már, nem is tudom, hogy hova jutna el, hogy aki eddig szerkesztette a műsort, az a roma származású hölgy kikerült, és most három, tudomásom szerint - tudomásom szerint, még egyszer aláhúznám - nem roma szerkeszti a műsort. Amivel nincs problémám, csak azt kérném, hogy ha azt akarjuk, hogy egyébként mindenhol megjelenjenek a romák a közigazgatásban vagy éppen a médiumok segítő szárnyai alatt, akkor nagyon fontosnak tartanám azt, hogy a műsor készítése kapcsán felmerülne a roma fiatalok, roma szakemberek kérdése.

Ezért tehát azt gondolom, hogy ez - szintén az én olvasatomban - azt jelenti, hogy a kisebbségek védelme nagyon fontos jelző, amit mondott elnök úr. Az a számonkérés, amit ön mondott, nagyon szeretném, ha ebben a tárgykörben is érvényesülne, és elindítana olyan folyamatokat, hogy a szakemberek a médiumokon belül megjelennének, és maga a műsorszolgáltatási idő is ebben a kérdésben valamilyen szinten jelezné azt, hogy akarják azt, hogy minél több és minél nagyobb kisebbség megkapja a lehetőséget arra, hogy lássa.

Végezetül igazán egyetlenegy dolgom van még, hogy kaptam egy levelet, amelynek néhány sorát név nélkül fogom idézni önöknek, mert azt gondolom, hogy nagyon fontos.

Tegnapelőtti napon kaptam ezt a levelet egy polgártól, aki 70 éves, zsidó embernek vallja magát, viszont elhivatott a romaügyben, ezért nagyon szeretné, ha néhány kérdésben megnyilvánulnék, és pont jókor jött ez a levél, mert a tegnapi nap kaptam kézhez, aminek néhány sorát fel szeretném olvasni. Biztos, hogy nem adja meg önöknek a dolog teljes vertikumát, de azért nagyon fontosnak tartom ezt figyelmeztetésül, hogy vannak olyan állampolgárok, akik figyelik a tévéképernyőket, és jelzéseket adnak abban, hogy mit kellene tenni.

(17.50)

"De ami a legfelháborítóbb, és ami miatt egy-két levelet írtam már roma vezetőknek, az a következő. Nézi ön a Mónika és a Joshi Bharat műsorokat? Na, itt van az igazi lejáratása a cigányoknak, egy egész ország előtt, rendszeres heti adásokban. Uram, önnek jogában van ezeket a műsorokat, 10-10 adását kikérni, és akkor meggyőződhet arról, hogy milyen botrányos viták, veszekedések, verekedések játszódnak le cigány emberek között, gyomorforgató jelenetek. Idős cigány asszonyok, fiatal családok, házaspárok adnak egy olyan borzasztó stílusképet a cigányok életéről, aminek láttán még azok is felháborodnak, illetve azok is elítélik, akik egyébként jóérzéssel bírnak a cigányok irányában. Ön, Teleki László, Horváth Aladár, Kolompár Orbán miért nem emeli fel a hangját, hogy ezek a műsorok megszűnjenek?"

Ezt azért tartottam fontosnak elmondani, hogy mi, roma vezetők is, annak ellenére, hogy a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője vagyok, sokszor megkapom a kritikát, és jogos kritikának veszem ezt a néhány sort is. Ezért tehát innen is kérem önt, mint az ORTT elnökét, hogy ebben a kérdésben - ugye, 2008 önhöz tartozik, mert a tavalyi évben is nagyon sokszor lehetett ilyen műsorokat látni -, hogy hasson oda, hogy maga az a jóérzésű ember és polgár, aki egyébként nem ért egyet azzal, hogy uszító képeket lásson a képernyőn, ezek ne történhessenek meg. Mert azt gondolom, hogy az a bizonyos Magyarország, amiről beszéltem, hogy egy Magyarországot kellene felépítenünk, az mindenképpen ez ellen szól, illetve két-három Magyarországot építünk ki akkor, ha ezeket a műsorokat tovább engedjük ebben a stílusban. Persze én megértem azt, hogy a kereskedelmi tévének nagyon fontos a nézettség, viszont a másik oldalról meg kell érteni azt, hogy egy adott kisebbség helyzete sokkal fontosabb, nemzetgazdasági érdek is, ha úgy tetszik, hogy ebben az országban megtalálja a helyét, számítását, és ahhoz mindenképpen nagyon fontos a média tárgyilagos közvetítése és tényállásának a közvetítése.

Köszönöm szépen a figyelmüket.
Felszólalások:  Előző  186  Következő    Ülésnap adatai