Készült: 2020.07.06.08:59:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

116. ülésnap (2003.12.08.), 74. felszólalás
Felszólaló Potápi Árpád (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:52


Felszólalások:  Előző  74  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

POTÁPI ÁRPÁD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! 2002 decemberében kérdést intéztem önhöz: mit kíván a kormány tenni a cipő- és bőripar, egyáltalán a könnyűipar megmentése érdekében, hogy a 2003. esztendőben ne menjenek tönkre a hazai kis- és középvállalkozások országszerte? Ma már világos számunkra, hogy a kormány az eltelt közel egy évben semmi érdemit nem tett a könnyűipar válságának kezelésére. Mindezt az alábbi negatív példákkal is igazolni tudom.

Még 2002 decemberében a zalaegerszegi ruhagyár 700 főt bocsátott el. 2003 januárjában a Salamander Bonyhádon 800 munkavállalónak mondott fel. Január 18-án az Elegant Rt. Komlón 200 főtől vált meg. A szegedi székhelyű Mary 2000 Cipőgyár Rt. Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Csetényben és Tiszakeszin összesen 700 főt bocsátott el. A szombathelyi székhelyű Styl Ruhagyár Rt. 250 munkahely megszűntét jelentette be Vas megyében. Az MSC Hungary Kft. szombathelyi gyára bezárta a körmendi és beledi üzemét, ahonnan 750 dolgozó került utcára. A korábbiakban is tapasztalt leépítési hullám sajnos szintén városomat és annak vonzáskörzetét érinti. Október 14-én a Salamander bejelentette a még meglévő bonyhádi üzemének bezárását, ezáltal újabb 360 dolgozó megélhetése került veszélybe.

A trendek azt mutatják, hogy probléma van a magyar munkaerőpiacon, és a probléma kezelésére a Medgyessy-kormány nem találta meg a megfelelő megoldást. A kormánynak nem az átmeneti segélyezési programokra kellene hangsúlyt helyeznie, hanem aktív gazdaságpolitikát kellene kidolgoznia és megvalósítania. A kormánynak Magyarországot más gazdasági pályára kellene állítania. Elsősorban csökkentenie kellene az élőmunka terheit, ennek hiányában ugyanis a kis- és középvállalkozói szektor lehetetlen helyzetbe kerül, és a foglalkoztatáspolitika negatív tendenciái tovább folytatódnak.

Tisztelt Miniszter Úr! Mi igaz abból, hogy az elmúlt egy évben csökkent a munkanélküliség? Mi igaz abból, hogy nőtt a foglalkoztatottság mértéke? Mit tett a szocialista-liberális kormány annak érdekében, hogy a könnyűipar válságát megoldja, vagyis ne folytatódjanak a gyárbezárások?

Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  74  Következő    Ülésnap adatai