Készült: 2020.09.25.20:09:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

274. ülésnap (2005.11.30.), 84. felszólalás
Felszólaló Vincze László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  84  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VINCZE LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen. Képviselőtársaim közül többen említették a méltányossági nyugdíjat mint lehetőséget, Csákabonyi képviselő úr is utalt rá, de emlékeztetőül elmondanám, hogy ez a kormányzati ciklus volt az, amikor öt évre felemelték háromról az igényelhetőség lehetőségét, aztán egyet gondoltak most, hirtelenjében, és örülni lehet annak, hogy azért három évre visszavitték. De én még jobban örültem volna annak, hogyha az eredeti három évet meghagyták volna a ciklus során, és ahhoz képest most csökkentettek volna, mondjuk, kétévente való igénylési lehetőségre, mert még jobban örültek volna az érintettek, hogyha nem egyfajta igénylési procedúrán kellene keresztülmenni, és így nagyon sokan nem is jutnak még hozzá a méltányossági nyugdíjemeléshez, tehát lenne egyfajta automatizmus.

Gyakorlatilag igazából a vidéken élőknek és mindenki másnak az volna az egyedüli és nagyon jó megoldás, illetve ami még kiegészíthetné a hölgyek esetében a nyugdíjakkal kapcsolatos mindenféle intézkedéseket, ha időben és 55 éves korban esetleg elmehetnének a hölgyek nyugdíjba, de ez bárhol, a városi lakosságra is érthető lenne.

Akik azt mondják, hogy összegszerűen kellene az alacsony nyugdíjakat emelni, én egy kicsit azonosulok ezekkel a véleményekkel, hiszen mondjuk, egy 25 ezer forintos, tényleg nagyon gyenge nyugdíjösszegnek nem ugyanaz az 5 százaléka, mint mondjuk, egy 60 ezer forintos vagy még ennél is magasabb mértékű nyugdíjnak. Ugyanakkor a nyugdíjasok találkoznak az áremelések során rengeteg nehézséggel; az áramdíjak emelése, gázárak indirekt módon visszacsapódnak a nyugdíjas élethelyzetekre.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki pártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  84  Következő    Ülésnap adatai