Készült: 2020.03.28.22:47:00 Dinamikus lap

A felszólalás szövege:

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
22 126 2010.07.06. 6:10  19-152

B. NAGY LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a lehetőséget. Néhány rövid gondolatot szeretnék fűzni az előttem felszólalókhoz, a jelzálogjog-bejegyzéssel kapcsolatos bírálatokhoz e törvénytervezet kapcsán.

Ugye, ez a lakosságra és kizárólag természetes, magánszemélyekre vonatkozó jelzálogjog-bejegyzés módosításáról szól, ami gyakorlatilag nem a lakosság hitelezésének a kockázatát fogja csökkenteni, hanem előrelátás szempontjából meg fogja akadályozni azt, hogy azok a lakossági hitelfelvevők, akik eddig rettentő mértékben eladósodtak időnként és legtöbbször inkább önhibájukon kívül az elmúlt tíz év lakossági hitelezési politikájában... - ami politikában egyébként a kormánynak, a jegybanknak, a felügyeletnek és nyilvánvalóan a szereplőknek is, a bankoknak meg a hitelfelvevőknek is volt felelőssége.

Ennek a törvénytervezetnek az a jelentősége, hogy meggátolja azt a lehetőséget, hogy magánszemélyek lakáscélú hitelfelvételre földhivatalban bejegyezhessenek devizabiztosítékokat. Ez rá fogja kényszeríteni egyébként a hitelező pénzintézeteket arra, hogy ezt megfontolják. Tehát ez a tervezet nem fogja korlátozni a devizahitel-nyújtást magánszemélyek szempontjából, de a lakásvásárlás célú hitelek bejegyzését meg fogja akadályozni, csökkenteni olyan mértékben, hogy valószínűleg ezt a kockázatot a pénzintézetek nem fogják átvállalni, és ezért ezt a fajta devizában való eladósodottságot a jövőre vonatkozóan fogja csökkenteni.

Nyilvánvalóan a törvény hatálybalépését követő időszakra kötendő szerződésekre fog vonatkozni, nem fogja befolyásolni a már megkötött devizaalapú hitelszerződések esetleges átvállalását vagy hitelcseréjét. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy kizárólag természetes személyekre vonatkozik.

(13.50)

Szeretnék reflektálni néhány képviselőtársam felszólalására, hogy miért ilyen az euró és a svájci frank árfolyama, és hogy mi okozta ezt a változást. Az enyhén szólva is nevetséges, hogy az elmúlt két-három hétben felszólaló néhány fideszes képviselőtársam felszólalására elszabadult a devizapiac, és Magyarországon a svájci frank és az euró ilyen mértékben erősödött. Azt azért tudni kell, hogy a magyar forint a devizakosárban az euróhoz van kötve. A svájci franknak azért megy fel az ára a forinthoz képest, mert felment az ára az euróhoz képest. Tehát nem a bejelentéssel kapcsolatos a svájci frank változása, és nagyon-nagyon jó lenne, ha a magyar parlamentben lennének olyan emberek, hogy az európai, a frankfurti és a New York-i tőzsdét és devizapiacokat ily módon meg tudnák változtatni. Ez az árfolyam, ami most van, azért ne feledkezzünk el azon magyar gazdasági szereplőkről, akik exportőrök, akik egyébként ezt a felszólalást bekereteznék a vállalatuknál, mert nekik az exportárbevételük ezáltal ennyivel nőtt. Tehát a serlegnek két oldala van.

Rátérnék néhány szóban a bankadó néven elhíresült, 2010-ben egyszeri adóztatásra. Ennek nemcsak a bankok a szereplői, alanyai, hanem a többi hitelintézet, biztosítók, egyéb pénzügyi szervezetek, tőzsdék, közvetítők, brókerek, mindenki beletartozik. Nyilván ennek az alapjai a 2009-es mérleg alapján a különböző kamatszámítási és egyéb díj-, jutalékbevételek.

Ez az adó olyan szempontból nem jó, hogy senki sem szereti, ha adóztatják. Viszont a költségvetési egyensúly megteremtéséhez azért hozzátartozik, hogy azt a szektort sújtja ez a törvény, amelyik ezt legjobban ki fogja bírni, de ezért cserébe vélhetően főleg a lakossági hitelezést érintően a tervezetben szereplő 2010. év végére bevezetendő állami eszközkezelő felállítása nagyban fog segíteni egyébként a bankok szereplőin, a bankpiac résztvevőin, mert olyan állományokat fog kivenni a mérlegükből, ami nekik nagymértékben meg fogja könnyíteni a hitelezési munkájukat.

Arra a hozzászólásra még szeretnék reflektálni, hogy Z. Kárpát Dániel képviselőtársam, aki most nincs már itt, hiányolja, hogy ez a fajta jelzálog-bejegyzéses változat a lakosság terheinek csökkentésére nem elégséges. Természetesen ezzel egyetértünk, ez ne elégséges, ez csak egy biztosíték arra, hogy a pénzügyi szférában nem teljesen otthon levő, nem tájékozott hitelfelvevőket az állam megóvja attól, hogy eladósodjanak ezek után továbbra is devizában. De ez a folyamat nem most kezdődött, ez a folyamat, ami most van, az elmúlt 10 év lakossági finanszírozási boomjának következménye. Sajnos az árfolyamok olyanok, hogy az állam kénytelen ebbe beleavatkozni. Egyébként ezt a feladatot a PSZÁF-nak, a jegybanknak és az előző gazdasági kabinetnek kellett volna megoldani, még 2005-06-07 tájékán, hogy ezt megakadályozzuk.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
243 126 2012.11.28. 1:27  93-183

B. NAGY LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Ház! Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Gyakorló kormánymegbízottként nekem fogalmam sincs, hogy ön miről beszél, hogy milyen statisztikai nyomásnak vannak kitéve a kormánymegbízottak. Én biztos vagyok benne, hogy ilyen számsorelvárás és utasítás nincs, mert akkor én tudnék róla. Ha el tetszene jönni a mi kormányablakunkba, akkor biztos, hogy nem tetszene tudni ilyet mondani.

A hozzászólásom másik része. Az azért nem biztos, hogy úgy van, ahogy tetszett mondani, hogy politikai állások lesznek a járási hivatalok vezetői posztjai, mert szerintem majd meg tetszik lepődni december 17-én, amikor kihirdetik a járási hivatalvezetők személyét. És ha statisztikát tetszenek készíteni, akkor ki fog derülni, hogy ez egy nagy téveszme, amiről itt beszélnek.

Egyébként én is kikérném magamnak az országgyűlési képviselők nevében, mert egyáltalán nem igaz az a tény, hogy egy országgyűlési képviselő nem képes ellátni egy járási hivatalvezetői beosztást. (Dr. Lamperth Mónika: Én nem ezt mondtam.) Azt tetszett mondani, hogy az ön képviselőtársa nem lenne alkalmas járási hivatalvezetőnek. (Dr. Lamperth Mónika többször megismétli: Nem ezt mondtam.) Szerintem az Országgyűlésben ülő képviselők vannak olyan kaliberű személyek, hogy bármelyik el tudna látni egy járási hivatalvezetői tisztet.

Köszönöm.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
243 136 2012.11.28. 0:30  93-183

B. NAGY LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Csak egy mondatot szeretnék reagálni. A járási hivatalvezetőknek mindegy, hogy politikus, polgármester, vagy honnan jön, nem kell neki politizálni. Azt tetszett mondani, hogy miért kell ott politizálni. Nem kell neki politizálni. De attól, hogy most országgyűlési képviselő vagy polgármester, miért ne lehetne egy jó járási hivatalvezető? Nem politikusnak veszik föl, hanem hivatalvezetőnek. Köszönöm.