Készült: 2020.12.02.17:00:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

22. ülésnap (2010.07.06.), 126. felszólalás
Felszólaló B Nagy László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 6:10


Felszólalások:  Előző  126  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

B. NAGY LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a lehetőséget. Néhány rövid gondolatot szeretnék fűzni az előttem felszólalókhoz, a jelzálogjog-bejegyzéssel kapcsolatos bírálatokhoz e törvénytervezet kapcsán.

Ugye, ez a lakosságra és kizárólag természetes, magánszemélyekre vonatkozó jelzálogjog-bejegyzés módosításáról szól, ami gyakorlatilag nem a lakosság hitelezésének a kockázatát fogja csökkenteni, hanem előrelátás szempontjából meg fogja akadályozni azt, hogy azok a lakossági hitelfelvevők, akik eddig rettentő mértékben eladósodtak időnként és legtöbbször inkább önhibájukon kívül az elmúlt tíz év lakossági hitelezési politikájában... - ami politikában egyébként a kormánynak, a jegybanknak, a felügyeletnek és nyilvánvalóan a szereplőknek is, a bankoknak meg a hitelfelvevőknek is volt felelőssége.

Ennek a törvénytervezetnek az a jelentősége, hogy meggátolja azt a lehetőséget, hogy magánszemélyek lakáscélú hitelfelvételre földhivatalban bejegyezhessenek devizabiztosítékokat. Ez rá fogja kényszeríteni egyébként a hitelező pénzintézeteket arra, hogy ezt megfontolják. Tehát ez a tervezet nem fogja korlátozni a devizahitel-nyújtást magánszemélyek szempontjából, de a lakásvásárlás célú hitelek bejegyzését meg fogja akadályozni, csökkenteni olyan mértékben, hogy valószínűleg ezt a kockázatot a pénzintézetek nem fogják átvállalni, és ezért ezt a fajta devizában való eladósodottságot a jövőre vonatkozóan fogja csökkenteni.

Nyilvánvalóan a törvény hatálybalépését követő időszakra kötendő szerződésekre fog vonatkozni, nem fogja befolyásolni a már megkötött devizaalapú hitelszerződések esetleges átvállalását vagy hitelcseréjét. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy kizárólag természetes személyekre vonatkozik.

(13.50)

Szeretnék reflektálni néhány képviselőtársam felszólalására, hogy miért ilyen az euró és a svájci frank árfolyama, és hogy mi okozta ezt a változást. Az enyhén szólva is nevetséges, hogy az elmúlt két-három hétben felszólaló néhány fideszes képviselőtársam felszólalására elszabadult a devizapiac, és Magyarországon a svájci frank és az euró ilyen mértékben erősödött. Azt azért tudni kell, hogy a magyar forint a devizakosárban az euróhoz van kötve. A svájci franknak azért megy fel az ára a forinthoz képest, mert felment az ára az euróhoz képest. Tehát nem a bejelentéssel kapcsolatos a svájci frank változása, és nagyon-nagyon jó lenne, ha a magyar parlamentben lennének olyan emberek, hogy az európai, a frankfurti és a New York-i tőzsdét és devizapiacokat ily módon meg tudnák változtatni. Ez az árfolyam, ami most van, azért ne feledkezzünk el azon magyar gazdasági szereplőkről, akik exportőrök, akik egyébként ezt a felszólalást bekereteznék a vállalatuknál, mert nekik az exportárbevételük ezáltal ennyivel nőtt. Tehát a serlegnek két oldala van.

Rátérnék néhány szóban a bankadó néven elhíresült, 2010-ben egyszeri adóztatásra. Ennek nemcsak a bankok a szereplői, alanyai, hanem a többi hitelintézet, biztosítók, egyéb pénzügyi szervezetek, tőzsdék, közvetítők, brókerek, mindenki beletartozik. Nyilván ennek az alapjai a 2009-es mérleg alapján a különböző kamatszámítási és egyéb díj-, jutalékbevételek.

Ez az adó olyan szempontból nem jó, hogy senki sem szereti, ha adóztatják. Viszont a költségvetési egyensúly megteremtéséhez azért hozzátartozik, hogy azt a szektort sújtja ez a törvény, amelyik ezt legjobban ki fogja bírni, de ezért cserébe vélhetően főleg a lakossági hitelezést érintően a tervezetben szereplő 2010. év végére bevezetendő állami eszközkezelő felállítása nagyban fog segíteni egyébként a bankok szereplőin, a bankpiac résztvevőin, mert olyan állományokat fog kivenni a mérlegükből, ami nekik nagymértékben meg fogja könnyíteni a hitelezési munkájukat.

Arra a hozzászólásra még szeretnék reflektálni, hogy Z. Kárpát Dániel képviselőtársam, aki most nincs már itt, hiányolja, hogy ez a fajta jelzálog-bejegyzéses változat a lakosság terheinek csökkentésére nem elégséges. Természetesen ezzel egyetértünk, ez ne elégséges, ez csak egy biztosíték arra, hogy a pénzügyi szférában nem teljesen otthon levő, nem tájékozott hitelfelvevőket az állam megóvja attól, hogy eladósodjanak ezek után továbbra is devizában. De ez a folyamat nem most kezdődött, ez a folyamat, ami most van, az elmúlt 10 év lakossági finanszírozási boomjának következménye. Sajnos az árfolyamok olyanok, hogy az állam kénytelen ebbe beleavatkozni. Egyébként ezt a feladatot a PSZÁF-nak, a jegybanknak és az előző gazdasági kabinetnek kellett volna megoldani, még 2005-06-07 tájékán, hogy ezt megakadályozzuk.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  126  Következő    Ülésnap adatai