Készült: 2020.01.17.19:52:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

227. ülésnap (2017.05.22.), 112. felszólalás
Felszólaló Dr. Seszták Miklós (KDNP)
Beosztás nemzeti fejlesztési miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:12


Felszólalások:  Előző  112  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SESZTÁK MIKLÓS nemzeti fejlesztési miniszter: Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Nem tudom, hogy csináljam, szemtől szembe nehéz válaszolni, mert az ülésrendünk olyan, akkor meg a kamera… (Korózs Lajos: Nyergelj! Fordulj!)

(13.30)

Tehát először is szeretném a képviselő asszonyt tájékoztatni arról, hogy 2010 óta ugyanazt a tematikát folytatja az ön által is nevesített MVM-cégcsoport (Gőgös Zoltán: Tízszeres pénzen…) a szponzorációk tekintetében, mint 2010 előtt. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Jézusom!)

A Fejlesztési Minisztérium közvetlen vagy közvetett tulajdonosijog-gyakorlása alatt álló egyes társaságok jogszabályban meghatározott feladatokat látnak el, hiszen a kérdés nemcsak az MVM-re, hanem a teljes állami szektorra vonatkozott. Értelemszerűen vannak olyan gazdasági társaságok, amelyek saját bevételük felhasználásával végzik a tevékenységüket, és ennek megfelelően saját maguk is állítják össze a működési rendjüket, a szolgáltatás nyújtását és akár a társadalmi szerepvállalásban való (Dr. Bárándy Gergely: Miért pont a Habony? Miért pont a Vajna?) szerepvállalásukat.

A képviselő asszony megemlítette az MVM, Magyar Villamos Művek Zrt.-t. Szeretném mindenki számára egyértelművé tenni, hogy ez a nagyvállalat a bevételeit a piacról szerzi, működési költségeit saját forrásból fedezi, tehát semmilyen állami finanszírozást nem kap ez a gazdasági társaság. (Közbeszólások az MSZP padsoraiból, többek között Dr. Bárándy Gergely: Azt hittük, állami cég! ‑ Az elnök csenget.) A társaság nettó költségvetési befizető, az MVM-csoport 2016-ban összesen több mint 130 milliárd forintot fizetett be a magyar költségvetésbe különböző adónemekben és díjakban (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Nem állami cég…), a tavalyi évet pedig több mint 48 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta.

Kedves Képviselő Asszony! Még egy dologra kérem… Kolléga urak, azzal, hogy én beszélek, és önök belekiabálnak, egy: nem is érnek el semmit; kettő: a lényeget meg nem tudják meg. (Dr. Bárándy Gergely: Csak szeretnék választ kapni!) A viszonválaszban elmondom. (Gőgös Zoltán: Bravó! ‑ Dr. Bárándy Gergely: Érdemi választ! ‑ Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  112  Következő    Ülésnap adatai