Készült: 2020.07.05.13:41:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

79. ülésnap (2019.06.25.), 28. felszólalás
Felszólaló Potápi Árpád János (Fidesz)
Beosztás Miniszterelnökség államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 4:56


Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

POTÁPI ÁRPÁD JÁNOS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A 2010-es kormányváltás egyben radikális irányváltást is jelentett a nemzetpolitikában. (Dr. Vadai Ágnes: Azt látom!) Amikor átvettük a kormányzást, egy olyan nemzetet találtunk, amely még alig tudott felocsúdni a december 5-ei népszavazás okozta megrázkódtatásból, amelynek tagjait az egymás iránti bizalmatlanság jellemezte. Ha az elmúlt évek nemzetpolitikájából csak egyetlen eredményt kellene kiemelnünk, akkor az a nemzet közjogi újraegyesítése lenne. (Dr. Vadai Ágnes: Gratulálok!) Annak a munkának köszönhetően, amely a külhoni magyarok kedvezményes honosításáról szóló döntéssel (Dr. Vadai Ágnes: Mennyiért vettétek a szavazatokat, arról beszéljetek!) és a nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvénnyel vette kezdetét 2010-ben, ma már minden magyar ember érzi és tudja, hogy tagja az egységes magyar nemzetnek, amelynek köszönhetően végre konszenzus van abban, hogy a külhoni magyarság ügye nem válhat pártpolitikai kérdéssé. (Dr. Vadai Ágnes közbeszól.)

Az elmúlt kilenc évben számos lépést tettünk annak érdekében, hogy az összetartozás valóságát (Dr. Vadai Ágnes: És igen sokat loptatok!) a mindennapokban is megélhetővé tegyük. A magyarság közjogi újraegyesítésével több mint egymillió külhoni magyar vált újra közjogi értelemben is a magyar nemzet tagjává. (Dr. Vadai Ágnes: És mennyibe került?! Mennyibe került ez az adófizetőknek?!) Szinte az egész Kárpát-medencében nincs olyan magyar közösség, ahova ne értünk volna el, ahol az anyaország ne segített volna (Dr. Vadai Ágnes: Az ukránok például!) akár anyagi, akár szakmai támogatással. (Dr. Vadai Ágnes közbeszól.) Több mint ötezer külhoni magyar intézmény és szervezet programjának fenntartható működéséhez járultunk, járulunk hozzá folyamatosan, dolgozunk azon, hogy minden magyar gyermek számára anyanyelvén minőségi oktatást tudjunk biztosítani a külhonban is. (Dr. Vadai Ágnes: Nem sok sikerrel!) A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében több mint 160 új óvodát és bölcsődét építünk, és több mint 450-et újítunk fel, emellett számos külhoni magyar iskola fejlesztése fejeződik be és zajlik jelenleg is. A Kőrösi Csoma Sándor-programmal és a Petőfi-programmal pedig a világ és a Kárpát-medence 240 magyar közösségében vagyunk jelen nap mint nap.

Az élet egyre több területén egységes nemzetben gondolkodunk, egységes Kárpát-medencei oktatási, gazdasági, kulturális teret hoztunk létre az elmúlt években, egyre több fórumon válik általánossá a Kárpát-medencei szintű jelenlét. Megerősítettük és újrakötöttük a testvértelepülési kapcsolatokat, amelyek immáron behálózzák az egész Kárpát-medencét. A Magyar Állandó Értekezletet újraindítottuk, ezen fórum ülésén az ellenzéki pártok is képviselettel rendelkeznek, és a tagszervezetek évről évre egyhangú zárónyilatkozatot fogadnak el. A legutóbbi ülésen, 2018-ban a külhoni magyarságot érintő legfontosabb kérdésekben, hogy a magyaroknak jár a magyar állampolgárság, a választójog és az autonómia, a normális magyarországi politikai erők között teljes egység volt.

Láttuk már, hogy az az út, amit a DK folytatott 15 ével ezelőtt (Dr. Vadai Ágnes: Bocsánat, akkor még nem is létezett!), hogyan zárult, hova vezetett. Szeretnénk egyértelművé tenni most is, hogy nem fogjuk hagyni (Dr. Vadai Ágnes közbeszól.), hogy azt a széles körű összefogást és társadalmi egyetértést, amelyet nemzetünk összetartozása ügyében kialakítottunk, felelőtlen módon bárki veszélyeztesse. Az elmúlt ülésszakban, illetve az elmúlt évben több olyan rendeletet, határozatot fogadtunk el, amely a magyarság összetartozását erősítette meg, ilyen volt a székely-magyar összefogás vagy összetartozásnak az országgyűlési határozata is, és ilyen a nemzeti összetartozás emlékévéről szóló határozat is. Egyetlenegy erő, a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció szavazott erre nemmel. (Dr. Vadai Ágnes közbeszól.) Az öt nemmel szavazó képviselő, amellett, hogy 166-an a jelenlévők közül igennel szavaztunk (Dr. Vadai Ágnes: Én nem voltam itt, de vegyen engem is hozzá!), Arató Gergely, Gréczy Zsolt, dr. László Imre, Oláh Lajos, Varju László (Dr. Vadai Ágnes: Mindenki! Mindenki! Mindenkit vegyen hozzá!), Bősz Anett pedig tartózkodott.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ők azok, akik az egységes magyar nemzet ellen szavaztak. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.  Dr. Vadai Ágnes: Nem voltam itt, de mondjon engem is!)
Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai