Készült: 2020.02.26.19:00:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

134. ülésnap (2011.11.15.), 48. felszólalás
Felszólaló Szalay Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Sport- és turizmusbizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 2:44


Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZALAY FERENC, a sport- és turizmusbizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A sport- és turisztikai bizottság az elmúlt heti ülésén véleményezte a törvényt, és 12:4 arányban az általános vitára alkalmasnak tartotta.

A bizottság néhány pontban fogalmazta meg véleményét. Az egyik az állam és az önkormányzatok kapcsolata, kérdésköre. Hasonlóképpen, mint oly sokan, azt jegyeztük meg, hogy természetesen fontos az, hogy az állam egy új Nemzeti alaptantervet alkotva, egy egyenes irányt, egy igazodható irányt alakítson ki, az ellenőrzést sokkal hatékonyabbá tegye. Nagyon fontos, hogy a pedagógusképzés a későbbi törvényekben rögzítse, hogy milyen változás, milyen minőségi változás következik be ezen a területen, illetve az életpályamodellel egyetértettünk. Azt mondtuk, hogy létezhetetlen az, hogy nem a legjobbak kerülnek pedagógusnak, és ezt a hármas egységet tartottuk alapvetően fontosnak a törvényben. Az egyik, hogy megfelelően legyen kimondva, hogy mit kell tanítani, minimum mit kell tanítani mindenhol, hogy kik taníthassanak, és hogyan taníthassanak, hogy a tanárok képzése a lehető legmagasabb szinten legyen, és a megélhetésük, az életpályájuk garantált lehessen.

A másik az egész napos iskola kérdése, hiszen ez a bizottsághoz egy kicsit szorosabban kapcsolódik a nevelési területek kérdésével. Üdvözöltük a mindennapos testnevelés bevezetését, külön köszönöm államtitkár asszonynak, hogy ezt a lehetőséget megadta, ilyen még törvényben nem szerepelt, hogy heti öt alkalommal kötelező testnevelésóra legyen a gyerekek tanrendjében alsó tagozatban, felső tagozatban és középiskolában. Ehhez nyilván kapcsolódik, hogy az egész napos iskola lehetőségét kihasználva, valóban meg lehessen oldani délelőtt három, délután kettő órával.

Fontosnak tartottuk, hogy a törvény ezt a lehetőséget megadta azért is, mert végre valaki kimondja, hogy a fizikai állapota is gyenge a magyar gyerekeknek. Lehet, hogy a felkészültsége is az egyéb közismereti tantárgyakból, de hogy a fizikai állapotuk egészen biztosan gyenge, nem megfelelő, ezt ki kellett mondani és tenni kellett érte. Nem tudom, ki mennyire ismeri a számokat, ma a magyar gyerekek 70 százaléka csak testnevelésórán mozog. A magyar gyerekeknek, a 6-18 éves korosztálynak a 60 százaléka az elhízott kategóriába tartozik, ez egy borzasztó szám. Egészen biztos vagyok abban, hogy ha ezt a területet komolyan vesszük, és az egészséges életmódra nevelést még mellékapcsoljuk, sok és komoly sikert tudunk elérni a későbbiekben.

A mi bizottságunk körülbelül így fogalmazta meg többségi véleményét. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(10.30)
Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai