Készült: 2020.08.09.19:28:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

117. ülésnap (2015.11.17.), 161. felszólalás
Felszólaló Vigh László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 7:45


Felszólalások:  Előző  161  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VIGH LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Aki nézte, a televízión keresztül követte ezt a vitát, őszinte csodálattal adózom feléje, aki végig tudta hallgatni, és Gúr Nándor képviselő úr felé is nagy tiszteletem, le a kalappal egy olyan ember előtt, aki soha nem volt polgármester, nem ezt csinálta, és erről kétszer 15 percben ilyen elmélkedést tartani, le a kalappal! Igen, ez egy teljesítmény volt.

De beszéljünk arról, amiért idejöttünk, mert nagyon sokszor olyanról beszéltünk, aminek semmi köze nem volt a polgármesterek díjazásához, és már kértem a képviselőtársaimat, hogy semmit ne mutassanak arrafelé, mert bármit mutattak, attól fogva arra a témára ment rá Gúr képviselő úr. Úgyhogy köszönöm szépen, hogy a végén meg tudták tartani magukat a képviselőtársaim, és nem fokozták a hangulatot.

Szeretném megköszönni Pogácsás Tibor államtitkár úrnak a kormány támogatását az előterjesztéssel kapcsolatban; Vitányi képviselő úrnak, képviselőtársamnak a Fidesz részéről, aki módosítóval élt, hogy ne az önkormányzatok, hanem a kormány állja ezen finanszírozást. Én azt gondolom, hogy ez egy nagyon jó cél, énszerintem a Fidesz-KDNP ezt fogja támogatni.

Szabó Sándor képviselő úr a módosításokkal kapcsolatban tett jelzéseket, hogy miért módosítunk, miért hozunk be újabb és újabb dolgokat. Előre jelzem, hogy a világon nem lesz olyan, hogy elfogadunk egy törvényt, és 140 évig az tökéletes lesz. Azon nem kell… (Szabó Sándor: Csak nem kéthetente kell!) Ha kell, naponta módosítunk rajta, ha az élet úgy kívánja. (Szabó Sándor: Akkor pedig valami nem jó! ‑ Az elnök csenget.) Én végighallgattam tisztességgel, nem szóltam bele, amíg ön beszélt, tehát az a kérésem, hogy hallgasson végig. Tehát olyan nem lesz, olyan törvényt nem fogunk alkotni, amely 140 évre fog szólni, és szerintem az természetes, hogy hozzáhangoljuk az élethez.

Azt mondta, hogy a közfoglalkoztatás pártpolitika. El tudja ön képzelni, hogy ha most a belügyminisztert vesszük alapul, ad önkormányzati polgármesternek támogatást, mert az fideszes, és azét meg nem fogja aláírni, aki nem fideszes? El tudja ön ezt képzelni? (Dr. Vitányi István: Az MSZP idején nem volt pártpolitika.) Csak így érdeklődöm, amikor elvitték az önkormányzatok adósságát, volt olyan, hogy nem vitték el az MSZP-s önkormányzatok adósságát? Csak a fideszesekét vitték el?

Továbbfolytatom. Volt olyan település, aki nem adósodott el. Volt olyan önkormányzat, fideszes, szocialista, aki nem kapott pluszpénzt, akinek nem volt adóssága? Akkor miért mondanak ilyeneket? (Gúr Nándor: Volt, persze!) Tehát az a kérésem, hogy ne menjünk ezen a fronton, mert nincs értelme. Tehát mindig olyanokat mondjanak, ami tényszerű. (Gúr Nándor: De amit mondasz, az nem helytálló!) A Szocialista Párt ebben a vitában teljesen pártpolitikát csinált, én azt gondolom, hogy térjünk vissza a helyes mederbe. (Szabó Sándor: Te most mit csinálsz?)

Azt mondja Szabó Sándor képviselőtársam, hogy a forrásokat elvitték. (Szabó Sándor: El.) Fiatal korára való tekintettel jelzem, Gúr Nándor képviselő úr tudja, „Több pénzt az önkormányzatoknak, több pénzt az embereknek”, nem tudom, emlékeznek-e erre a szlogenre, amelyet még a szocialista képviselőtársaink hirdettek a választások előtt. (Gúr Nándor: Nem a plakáton lett minimálbér!) És ebből mi lett? Hogy az önkormányzatok teljesen tönkrementek, eladósodtak. A Fidesz-KDNP tette meg azt, hogy az önkormányzatok adósságát elvitte. Tehát ami felhalmozódott, és különösen abban a szép 8 évben, amelyet Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc jelképezett, egy óriási adósságot halmoztak fel, és ezt törlesztette a Fidesz-KDNP. (Gúr Nándor: Most miről beszélsz, önkormányzatokról vagy politikáról?) Tehát amit önök felvettek, azt mi lerendeztük. (Gúr Nándor: Azt igen.) Biztosan emlékeznek rá, amikor IMF-hitelt vettek fel, és azt a Fidesz-KDNP kifizette. Az önkormányzatok eladósodtak, a Fidesz-KDNP rendezte az önkormányzatok adósságát. (Gúr Nándor: Hol van a 3000 milliárd forint?) Tehát ennyit a források elviteléről.

Hegedűs Lorántné azt mondja, hogy a bevételi forrásokat kurtítottuk. Nincs itt Hegedűs Lorántné? (Mirkóczki Ádám a pulpitusra mutat: Ott van!) Bocsánat! Szeretném elmondani, hogy az elmúlt időszakban, amikor a szocialista kormányok adták a finanszírozást az önkormányzatoknak, egy általános iskola finanszírozása úgy volt, hogy ha 100 millióba került egy kistelepülési iskola költségvetése, ahhoz az állam adott 40 százalékot, 40 milliót, és 60-nal kellett kiegészíteni. Ugyanez volt az akkori körjegyzőségekkel kapcsolatban, ugyanez volt az óvodákkal kapcsolatban. Most nem hall ilyet, most azt hallja, hogy az óvodák le vannak finanszírozva, azt hallja, hogy a közös hivatalok le vannak finanszírozva, tehát a feladathoz szabtuk a forrásokat. Én azt gondolom, hogy ilyen helyzetben az önkormányzatok, mint most, soha az életben nem voltak. (Gúr Nándor: Ó!)

Boldog István képviselőtársam az 1500-as számot szeretné eltörölni. Én azt gondolom, hogy helyes, támogatandó az, hogy ne hozzunk egy korlátot. Zala megye aprófalvas településszerkezetű, de ott is van egy-két település, amely falu és 1500 fő fölötti, tehát nem lenne jó különbséget tenni köztük.

Az alpolgármester bérezésével kapcsolatban azért más az ő hozzászólása, mert ő is és Simon képviselőtársam is, én is voltunk polgármesterek, és látjuk, hogy a polgármesteri működésből mi fakad. Én csak 20 évig voltam egy kistelepülés polgármestere, azért érzem ezt az anomáliát, és tudom támogatni Boldog képviselőtársamat ebben.

Mesterházy Attila: a közfoglalkoztatást a belügyminiszter aláírja, és álságos ez a támogatás, pártpolitikát csinálunk belőle. Érdekes, ez többször is előjött a szocialisták részéről, hogy pártpolitikát csinálunk a közfoglalkoztatásból. De előtte megjegyezték, hogy a falvak döntő többségében független polgármester indult. Én azt gondolom, hogy ezt át kellene beszélni, mielőtt felszólalnak, hogy akkor most a döntő többség nem független, mégiscsak pártpolitikus? Én azt gondolom, hogy a közfoglalkoztatás jelenlegi működése most is biztosított minden település számára. Nem annak adunk közfoglalkoztatást, aki fideszes, aki szocialista, aki LMP-s vagy jobbikos, mindenki kap lehetőséget, hogy most részt vegyen. És minden polgármesternek szeretnénk ezt díjazni, függetlenül a pártpolitikától; ha valaki 20-30-50-60 főt foglalkoztat egy-egy hónapban, mi úgy gondoljuk, hogy az egy óriási terhet jelent a polgármesterek számára, ezt tisztességesen díjazni kell.

Gúr Nándor képviselő úrral kezdtem, és most már ki se térek rá, mert nem akarom az időt rabolni. Én azt kérem önöktől, hogy ha legközelebb ilyen vitában leszünk, akkor próbáljunk mindig az adott témáról beszélni. (Gúr Nándor: Csak arról beszéltem.)

Összefoglalva: én azt gondolom, hogy helyes, hogy 30 százalékkal emeljük a polgármesterek díjazását, helyes az, hogy az összeférhetetlenséget megszüntetjük, és ezáltal pluszfinanszírozást tudunk adni a polgármestereknek. Bízom benne, hogy a módosítókkal egy olyan javaslatot fogadunk el, hogy a 3155 polgármesternek jó lesz, és azt fogják mondani utána, hogy egy jó törvényt alkottunk.

Ebben kérem a parlament támogatását, és köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  161  Következő    Ülésnap adatai