Készült: 2020.02.20.00:05:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

68. ülésnap (2019.05.28.), 64. felszólalás
Felszólaló Bősz Anett (független)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 7:16


Felszólalások:  Előző  64  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BŐSZ ANETT (független): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Nagyon fontos vitáznunk a nagyszülői gyedről, mert mindannyiunk közös érdeke az, hogy az a nagyfokú rugalmasság, amit a fiatal családoktól elvár a jelenlegi évszázad és az a felgyorsult világ, amiben élünk, az bizony nagyon sok segítséget kíván. Nagyon fontos arról beszélni, hogy a nagyszülők hogyan vonhatók be ebbe az alázatos munkába, amit egyébként a szülők végeznek a gyermekeiért, s nagyon fontos az, hogy felismerte ez a kormány ezt a problémát. Azonban nem mehetünk el szó nélkül amellett, amit már említett képviselőtársam is, hogy alapvetően ez a csomag nagyon sok mindenre nem koncentrál, mint például a nők és főként az anyák hátrányos munkapiaci megkülönböztetésére, nem koncentrál arra, hogy mennyire nehéz a munkapiaci visszailleszkedés.

Ez kivételesen fontos. A nagyszülői gyed egyébként ezt kezelni tudná abban az esetben, ha nem lenne ennyire szűk azoknak a köre, akik igénybe vehetik. Erről beszéltek már ellenzéki képviselőtársaim.

De államtitkár úr figyelmét is szeretném felhívni arra, amit én, bevallom őszintén, hogy először egy óvatlan hibának véltem ebben a javaslat, de aztán rájöttem, hogy önök kifejezetten büszkék arra, hogy kizárólag azok a nagyszülők vehetik igénybe ezt a lehetőséget, akik még aktív részvevői a munkapiacnak, illetve azok a nagyszülők, akik kezei közül aztán ezek a gyerekek nem mennek bölcsődébe. Ezt gyakorlatilag a legnagyobb jóindulattal is úgy tudom feltételezni, hogy a kormány szemében a bölcsődei ellátás helyettesítői lesznek azok a nagyszülők, akik még aktív részesei a munkapiacnak, tehát jelentős jövedelemtől esnek el, ugyanakkor terheket vesznek le az állam válláról, hiszen ezeknek a gyerekeknek már nem kell betagozódniuk a bölcsődei ellátásba. Ezzel ezek a nagyszülők azt korrigálják, hogy a bölcsődei férőhelyek változatlanul elégtelenek.

Lenne tehát egy olyan javaslatom a Magyar Liberális Párt nevében, amely előremutató, hiszen nem kizárólag arról kívánok beszélni, hogy ebben a javaslatcsomagban mit tartok rossznak. Azt jónak tartom, hogy beszéljünk arról, hogy a szülők és a nagyszülők meg tudják osztani a munkát.

Jónak tartom azt, hogy valamilyen módon végre elkezdjük a családi munkamegosztást valahogyan segíteni szervezni, hiszen egyébként azok a hátrányos munkapiaci megkülönböztetések, amiket főként a fiatal anyák szenvednek el, abból adódnak, hogy nem koncentráltunk eddig arra, hogy az apák szerepe hol határozódik meg a gyermeknevelésben. Nem koncentráltunk arra, hogy a nők hogyan tudják összeegyeztetni a családtervezést, a babavárást, aztán később az anyaságukat a munkapiaci részvételükkel. Azt gondolták, önök legalábbis, hogy ez egy egyéni szociális probléma. Nem!

Ez egy társadalomszervezői kötelezettség, hogy figyelünk azokra az anyukákra, akiknek szükségük van jogszabályi és intézményi keretrendszerre ahhoz, hogy a méltóságukat ne vitassák el tőlük, és a jogaikat ne vitassák el tőlük abban az esetben, ha gyermeket vállalnak. Arról szól tehát a nagyszülői gyed, legalábbis az én olvasatomban, hogy a nagyszülők ily módon a munkapiacról való kiszorulást, kiesést vagy a későbbiekben a karrierutak megtörését kicsit korrigálni tudják.

Kérdésem az államtitkár úrhoz azonban, ami jelen pillanatban az én szememben fogyatékossága ennek a csomagnak, ennek a javaslatnak, hogy nem gondoljae azt, hogy az egyébként jó egészségnek örvendő, de már nyugdíjazott nagyszülők is, amennyiben ezt kívánják és el tudják látni a feladatot, miért ne tehetnék meg, hogy gyedre mennek. A második kérdésem: amennyiben a kormány kinézi a még aktív, ám már nyugdíjazott nagyszülőkből azt, hogy képesek ellátni a feladatot, és lehetőséget is kell számukra teremteni, nem gondoljae azt, hogy a kormánynak kifejezetten feladata keresni azokat a módszereket, amikkel megfelelő gyermekgondozási díjban lehet részesíteni azokat a nagyszülőket, akik már nyugdíjazottak?

Azért teszem fel ezeket a kérdéseket, mert ezekre van jó megoldás. Van olyan megoldás, hogy ha családi szinten próbáljuk meg meghatározni a gyed összegét, értse ez alatt azt, hogy megnézzük és szembesülünk azzal, hogy a gyermekvállalás többletjövedelmet kíván, hiszen meg fog ugrani a családi költségvetés, meg fog ugrani a költségoldal, tehát a bevételi oldalt valamilyen módon segíteni kell. Akkor miért nem nézik meg azt, hogy a legjobban kereső ember mekkora gyedre lenne jogosult? Miért nem adják ezt oda a nyugdíjazott nagyszülőnek, aki egyébként átvállalná a gyermekgondozási feladatokat az anyukáktól és az apukáktól, ameddig ők dolgoznak?

Ez egy nagyon fontos olyan módosító javaslat, amely konstruktív, s alapvetően nem támadja azt a szemléletet, amiben a nagyszülőket be kellene vonni, és kifejezetten segíteni kéne a családtervezésben. Azonban egy olyan szemléletet kérne ettől a kormánytól, hogy lássák be, hogy rendkívüli terheket ró az a családokra, hogy sok esetben több helyen kénytelenek dolgozni a szülők, sok esetben képtelenek bölcsődei férőhelyeket találni. S amennyiben az önök számára csak annyit jelent a nagyszülői gyed, hogy a még aktív korú nagymamák és nagypapák átvállalják a bölcsőde feladatát, akkor azt kell mondjam, hogy önök nem értik jól, hogy mi ez a feladat.

(12.30)

Arra kérem önöket, keressenek arra jó megoldást, hogy hogyan tudják a nagyszülői gyed létszámát, a potenciális társadalmi csoport létszámát kibővíteni. Keressenek arra megoldást, hogy hogyan tudják segíteni a nyugdíjasok számára azt, hogy nagyszülőként gyedre menjenek, és keressék azt a megoldást is, hogy hogyan tudnak valóban segíteni abban a fiatal családoknak, hogy a jelenlegi kihívások teremtette rugalmasságkívánalmat ők teljesíteni tudják.

Egy közel 5 százalékos gazdasági növekedésből igenis kell hogy arra jusson, hogy az egyéni szabadság, valamint az emberi méltóság megvalósulhasson ebben az országban, és ne csak azok számára, akik ma elő tudják maguknak teremteni, hogy úgy éljenek vagy úgy szervezzék a családjukat, ahogyan ők elképzelték, hanem azok számára is lehetővé kell tenni, akik jelen pillanatban nagyon súlyos joghátrányokat szenvednek a munkapiacon, ők pedig jellemzően a fiatal anyukák.

Kérem, hogy erre figyeljenek akkor, amikor ezt a törvénymódosító csomagot egy az egyben elfogadásra kínálják, mert ezekkel a fogyatékosságokkal jelen pillanatban nem elfogadható. Köszönöm a lehetőséget. (Taps a DK padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  64  Következő    Ülésnap adatai